B40 Balkan Şehirleri Ağı, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından 2021 yılının Kasım ayında kuruldu. B40 Ağı’nın kurucu başkanlığını ve ilk ev sahipliğini, yine Kasım 2021’de İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yaptı. İmamoğlu; kriz yönetimi, turizm, ekonomi, kültür gibi alanlarda iş birliği yapmak, kent diplomasi kavramını geliştirmek amaçlarıyla kurulan B40 Ağı’nın dönem başkanlığını, Ocak 2023’te önceki Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis’e devretti. Atina’dan sonra üçüncü dönem başkanlığı ise, Tiran Belediye Başkanı Erion Veliaj’a geçti. B40 Kurucu Başkanı İmamoğlu, “Kentsel dayanıklılığın artırılması ve krizlere yanıt verilmesi” başlığıyla düzenlenen, “B40 Tiran Zirvesi” açılış töreni için, Arnavutluk’un başkentine gitti. Tiran’daki Maritim Hotel Plaza’da gerçekleştirilen zirveye, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bajram Begaj da katıldı. B40 Ağı’nın ilk iki yılını anlatan video gösterimiyle başlayan zirvede, açılış konuşmalarını Cumhurbaşkanı Begaj, İmamoğlu, B40 2024 Dönem Başkanı Veliaj ve Atina Belediye Başkan Yardımcısı Paris Charlaftis yaptı. 

“23 belediye ile başlayan yolculuğumuz…”

“B40 yolculuğuna, Kasım 2021'de İstanbul'da 23 belediye başkanı ile Balkanlar'da iş birliği ve diyalog tohumları ekerek başladık” diyen İmamoğlu, “O günden bu yana, 55 kişilik büyük bir aile olduk. Aramıza üçüncü kez katılan tanıdık yüzlerin yanı sıra, ilk kez katılan belediye başkanlarını da görüyorum. Ailemizin yeni üyelerine içtenlikle hoş geldiniz diyorum” şeklinde konuştu. B40’ın, bölgesel iş birliği ve dayanışmaya yönelik böyle bir girişim olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, “Bu, bizim için bir ayrıcalıktı. ‘Daha iyi iş birliği, daha iyi gelecek’ sloganıyla yola çıkan İstanbul Zirvesi, ortak sorunların ele alındığı ve en iyi uygulamaların paylaşıldığı faydalı bir şehir diplomasisi platformu oldu. Şehir diplomasisinin temel amaçlarından biri, iş birliği kanalları oluşturarak, barış ve istikrara katkıda bulunmaktır. Bu hedefi, üye kentler arasında eşitlik ilkesi doğrultusunda, uygulamaya başladık” dedi.

Cumhurbaşkanı Begaj: “Arnavut’un evi, tanrı’nın ve misafirindir”

Sözlerine, “Arnavut’un evi, Tanrı’nın ve misafirindir” atasözüyle başlayan Arnavutluk Cumhurbaşkanı Begaj, Balkanlar’ın dünya coğrafyasındaki ve tarihindeki yerine dikkat çeken bir konuşma yaptı. Yerel yönetimlerin demokrasiler için önemine vurgu yapan Begaj; şeffaf yönetim, çok seslilik ve iş birliklerine açık olma kavramlarının bu kapsamda öne çıktığını görüşünü dile getirdi. Begaj, siyasetçilerin ve yerel yöneticilerin gelecek nesillere temiz şehirler bırakmakla yükümlü olduğunun altını çizdi. B40 Ağı Kurucu Başkanı İmamoğlu’na teşekkürlerini sunan Tiran Belediye Başkanı Veliaj da İstanbul Sarıyer’deki kilise saldırısı nedeniyle üzüntülerini dile getirdi. Açılış konuşmalarının ardından Kurucu Başkan İmamoğlu, B40 2024 Dönem Başkanı Veliaj’a ‘B40 Parkı’ temalı plaketi sundu. 

İmamoğlu’ndan Tiran Belediyesi ziyareti

Bölgesel iş birlikleri konulu panellere ev sahipliği yapan zirvede, B40 Ağı Daimi Sekreteri Barbaros Büyüksağnak tarafından, “Yeni B40 Organizasyon Yapısı Ve Çalışma Esasları Belgesi” sunumu gerçekleştirildi. Sunumun ardından, B40 Ağı üyesi belediye başkanları arasında ikili görüşmeler gerçekleştirildi. Zirvede, katılımcı şehirlerin yöneticileri tarafından, “B40 Tiran Zirvesi Deklarasyonu” imzalandı. İmamoğlu, deklarasyon sonrasında Tiran Belediyesi’ni ziyaret etti. Başkan Veliaj, konuğu İmamoğlu’nu tarihi belediye binası önünde bando eşliğinde karşıladı. Veliaj, İmamoğlu, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ve beraberindeki heyeti, makam odasında ağırladı.

Hibya Haber Ajansı