Almanya’da, gayri safi yurt içi hasıla dördüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre piyasa beklentileri doğrultusunda %0,3 oranında daraldı. Alman ekonomisi, inatçı enflasyon, yüksek enerji fiyatları ve zayıf dış talep nedeniyle geçen yıl % 0,3 oranında küçüldü. Ancak, GSYİH'nın ikinci ve üçüncü çeyrekte durgunlaşması nedeniyle, euro bölgesinin en büyük ekonomisi, genellikle art arda iki çeyrekte daralma olarak tanımlanan başka bir teknik durgunluktan kaçınmayı başardı. Ifo enstitüsünün dün 2024'ün ilk çeyreğinde GSYİH'da %0,2'lik bir düşüş öngörmesiyle bu durumun kısa ömürlü olması bekleniyor.

Sanayi üretimindeki son düşüş ve Ifo iş ortamının düşük seviyesi, Alman ekonomisinin de ilk çeyrekte daraldığını gösteriyor. Geçtiğimiz yıl Almanya, ısrarla yüksek enflasyon, yüksek enerji fiyatları ve zayıf dış taleple boğuştu ve ülkenin kırılgan koalisyon hükümetini sarsarken derin sübvansiyon kesintilerine yol açan bir bütçe erimesiyle zirveye ulaşmıştı. Husilerin Kızıldeniz'de gemi taşımacılığına yönelik saldırılarının neden olduğu ticaret kesintileri Almanya'nın ihracat sektörü için yeni endişeler doğururken, yakından izlenen bileşik PMI endeksi Ocak ayında art arda yedinci ayda da düşmüştü.

Büyümedeki eksiklik önümüzdeki çeyreklerde en iyi ihtimalle durgunluğa işaret etmesine rağmen, Tüketici fiyat endeksinin yıl ortasında Avrupa Merkez Bankası'nın %2 hedefine doğru dönmesi bekleniyor. Bu, Avrupalı para otoritelerine faiz oranlarını düşürmek için manevra alanı sağlayacak. Bu, şirketlere ve tüketicilere fayda sağlayacak, ancak her şeyden önce zor durumdaki inşaat sektörüne fayda sağlayacak. Almanya önemli çünkü en büyük ticari partnerimiz.

Güne baktığımızda Asya borsalarında bol kırmızı görmekteyiz. Çin piyasaları, resmi bir fabrika anketinin Çin'in imalat faaliyetinin Ocak ayında art arda dördüncü ayda da daraldığını göstermesinin ardından sallandı. MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi %0,5 kayıpta. Nedeniyse; Çinli Yetkililerin ekonomiyi desteklemek için büyük teşvik hamleleri yapmaması ve yatırımcıların güveninin azalması nedeniyle Çin piyasalarındaki sert satışlar. Zaten dün de IMF Asya merkez bankalarının enflasyonun yavaşlaması nedeniyle bu yılın sonlarında para politikasını gevşetme alanı görebileceklerini ve Çin'i emlak sıkıntılarını nasıl çözmeyi planladığı konusunda net bir mesaj vermeye çağırmıştı.

Bütün piyasaların gözü bügün tabii ki Fed ve Başkanı Jerome Powell'ın karar sonrası yapacağı basın toplantısında olacak ve herkes Fed'in faiz indirimine ne kadar sürede başlayabileceğine dair ipuçları arayacak. Enflasyona karşı zafer kazandığını iddia etmek için henüz çok erken, bu nedenle, bu haftaki FOMC'de sert dilin devam edeceğini ima etmesini bekliyoruz, ancak endişelenecek bir şey yok. Azalan durgunluk riskleri ve olumlu enflasyonla mücadele dinamikleri ile karakterize edilen makro zemin, çok uzun zamandır gördüğümüz kadar iyi. ABD'de Jolt verisi iş açılışlarının Aralık ayında beklenmedik bir şekilde arttığını ve önceki aya ait verilerin daha yüksek revize edildiğini gösterdi; bu durum, Fed'e faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutmak için muhtemelen alan verecek olan hala dirençli bir işgücü piyasasına işaret ediyor.

Bu durum, genellikle kısa vadeli faiz oranı beklentilerini yansıtan iki yıllık Hazine tahvil getirisini destekledi. Bu ay sekiz baz puandan fazla artış göstererek en son %4,3345 seviyesindeydi. ABD doları da benzer şekilde genel olarak yatay seyrederken, euro %0,18 düşüşle 1,0823 dolara geriledi.

Manşette öe çıkanlar

ABD Senatosu Bankacılık Komitesi Başkanı Sherrod Brown, Fed Başkanı Jerome Powell'ı bu yılın başında faiz oranlarını indirmeye çağırdı. Brown, yüksek faiz oranlarının küçük işletmelere zarar verdiğini ve birçok Amerikalı için ev sahibi olmayı ulaşılmaz hale getirdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Önümüzdeki dönem özellikle dünyadaki konjonktürle de bağlantılı baktığımızda, Türkiye'ye ciddi bir fon akışı, hem finansal anlamda hem de doğrudan yatırımlar anlamında olacağını görüyorum" dedi.

Çin'de İmalat Sektörü Satın Alma Yöneticiler Endeksi (PMI) Ocak ayında Aralık ayındaki 49,0 seviyesinden 49,2'ye yükseldi. Ancak başa baş seviyesi olan 50 puanın altında kaldı ve daralmaya işaret etmeye devam etti.

Türk Hava Yolları (THY), Almanya’daki havalimanlarında görevli personellerin yapacağı grev nedeniyle bazı seferlerin iptal edildiğini açıkladı. İptallere ilişkin THY’den yapılan açıklamada, "1 Şubat Perşembe günü Almanya’da havalimanlarında görevli güvenlik ve yer hizmetleri personellerinin gerçekleştireceği grev nedeniyle bazı seferler iptal edilmiştir.

IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu güncelledi. Raporda, geçen yıl yüzde 3,1 büyüdüğü tahmin edilen küresel ekonominin bu yıl da yüzde 3,1 büyümesinin beklendiği, büyüme hızının gelecek yıl ise yüzde 3,2 olacağının tahmin edildiği bildirildi. IMF Türkiye için ise 2024 yılı büyüme beklentisini yüzde 3,1'e yükseltti.

IMF, Asya merkez bankalarının enflasyonun ılımlı seyretmesiyle bu yılın ilerleyen dönemlerinde para politikasını gevşetmek için alan bulabileceklerini söyledi ve Çin'i emlak sorunlarını nasıl ele almayı planladığı konusunda net bir mesaj vermeye çağırdı.

Conference Board, Amerikalı tüketicilerin eğilimlerini ölçen Tüketici Güven Endeksi'ne ilişkin Ocak ayı verilerini açıkladı. Buna göre, tüketici güven endeksi Ocak'ta geçen aya kıyasla 6,8 puan artarak 114,8'e yükseldi. Beklentilerin altında gerçekleşen Tüketici Güveninin bu dönemde 115 değerini alacağı öngörülüyordu.

ABD Çalışma Bakanlığı, Aralık 2023'e ait JOLTS açık iş sayısı verilerini açıkladı. Buna göre, ülkedeki açık iş sayısı, geçen yıl aralıkta bir önceki aya kıyasla 101 bin artışla 9 milyon 26 bine yükseldi. Son üç ayın en yüksek seviyesini kaydeden açık iş sayısının bu dönemde 8 milyon 750 bin seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyordu.

MRGYO-Martı GYO 1.04.2023 - 31.12.2023 dönemi 9 aylık konsolide olmayan net dönem karı 957.190.102 TL (Önceki 1.095.119.569 TL )

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı