Ticaret Bakanlığı tarafından, paralel ithalat (grey market) yoluyla yapılan lüks araç ithalatlarında, piyasada haksız ticari avantaj elde etmek amacıyla gerçeğe aykırı belgeler ile gümrük vergileri kısmen veya tamamen ödenmeksizin işlem yapan firmalara yönelik yürütülen inceleme ve soruşturmaların devam ettiği paylaşıldı.

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, müfettişlerince yapılan incelemelerde, firmalar tarafından gerçekleştirilen muhtelif marka/model lüks araç ithalatlarında; düşük kıymetli sahte/çifte faturalar ve sahte A.TR Dolaşım Belgeleri kullanılarak 358 adet lüks aracın Türkiye'ye sokulduğu tespit edildi. Soruşturma raporları ile bahsedilen işlem ve eylemleri yapan firma ve şahıslar hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunarak, araçlara el konulması ve müsaderesi talep edildi. Ayrıca, bu işlemlerden kaynaklanan yaklaşık 530 milyon TL tutarındaki kamu zararının ilgili firmalardan tahsili yoluna gidildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

''Bakanlığımız lüks otomobil ithalatlarındaki ihlallerin tüm yönleriyle ortaya çıkarılması, yapılan usulsüzlükler ile haksız rekabet oluşturan eylemlerin engellenmesi amacıyla gözetim ve denetim faaliyetlerini sürdürmekte olup, kamu maliyesinin haklarının korunması ve gümrük mevzuatına uygun şekilde işlem yapılması için gerekli tüm tedbirleri almaya kararlılıkla devam edecektir.''

Hibya Haber Ajansı