Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Çin'in Afganistan politikasının her zaman net olduğunu ve Afganistan'ın geleneksel komşusu olan Çin’in Afgan halkına karşı dostane bir dış politika izleyerek Afganistan’la diplomatik ilişkileri, alışverişi ve çeşitli alanlarda iş birliğini sürdürdüğünü belirtti.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping dün Beijing’de aralarında Afganistan'ın da bulunduğu birçok ülkenin büyükelçilerinin sunduğu güven mektuplarını kabul etti.

Wang Wenbin, bugün düzenlenen basın toplantısında bunun Çin hükümetinin Afganistan’daki Taliban yönetimini resmen tanıdığı anlamına gelip gelmediğine ilişkin bir soruyu yanıtladı.

Wang Wenbin, Afganistan geçici yönetimi tarafından Çin'e yeni büyükelçi gönderilmesinin ve büyükelçinin Çin liderine güven mektubu sunmasının rutin bir diplomatik düzenleme olduğunu vurguladı.

Afganistan'ın uluslararası toplumdan dışlanmaması gerektiğine dikkat çeken Wang Wenbin, Afganistan'ın da uluslararası toplumun beklentilerine daha fazla cevap vermesini, açık ve kapsayıcı bir siyasi yapı inşa etmesini, ılımlı ve istikrarlı iç ve dış politikalar uygulamasını, her türlü terör gücüyle kararlı bir şekilde mücadele etmesini, bölgedeki tüm ülkelerle dostluk içinde yaşamasını ümit ettiklerini ifade etti.

Wang Wenbin, tüm tarafların kaygıları giderildiği sürece Afgan yönetiminin diplomatik tanınırlığının doğal olarak gerçekleşeceğine inandıklarını belirtti.

 

Hibya Haber Ajansı