FED’in dün akşam faiz oranlarını %5,25-5,5 seviyesinde tutma kararı sürpriz olmadı; enflasyonun gerçekten yenildiğine dair daha fazla güven oluşana kadar faiz oranlarının düşürülmeyeceğini vurgulayarak güvercin bir tavır takındı. Güvercinliklerden ilki; komitedeki herkesin bu yıl gevşeme arayışında olduğunu da kabul etmesinde, ikincisi ise istihdamdaki asimetriydi: güçlü istihdam kazanımları mutlaka faiz indirimlerini engellemez, ancak zayıf istihdam kazanımları 'kesinlikle' faiz indirimlerini hızlandırır".

Ve Powell, ABD ekonomisinin gücünü büyük ölçüde onaylayarak, faiz oranlarının zirve yaptığını ve önümüzdeki aylarda daha da düşeceğini, enflasyonun düşmeye devam ettiğini ve sürdürülebilir bir büyüme beklentisi olduğunu belirtirken, ABD merkez bankasının iki yıllık enflasyon mücadelesinde zafer ilan etmeyi, ekonomi için aranan "yumuşak inişe" ulaştığını onaylamayı veya faiz indirimi sözü vermeyi reddetti. Çünkü; Enflasyon hala çok yüksek. Onu düşürme konusunda ilerleme sağlanacağı garanti değil. Ama Enflasyon, yedi aylık bazda ölçüldüğünde hali hazırda % 2'nin altında ve Fed, faiz indirimlerinin bir yıllık faiz oranı hedef seviyeye ulaşmadan başlayacağının sözünü de verdi.

Powell'ın Mart toplantısında faiz indirimini neredeyse tamamen reddetmesinin ardından, Fed'in politika faiz oranına bağlı sözleşmelere yatırım yapan yatırımcılar, merkez bankasının faiz oranını geçen Temmuz'dan bu yana tuttuğu seviyeden düşürmeye başlayacağı gün olan 1 Mayıs'a yöneldi.

Dün MT’lerimize gönderdiğimiz notta; Fed'in ilk hamleyi yapmak için Mayıs ayına kadar beklemeyi seçeceğine inanıyoruz; devam eden zayıf çekirdek enflasyon önlemleri, politika faizini %4,5'lik konsensüs tahmininin aksine bu yıl sonuna kadar %4'e düşürme güvenini veriyor, Yıl ortasında ters repo bakiyelerinin sıfıra oldukça yakın olmasını beklediğimizden, Fed'in yılın ikinci yarısında QT'nin hızını yavaşlatacak bir plan oluşturması muhtemel demiştik. Beklentimize de paralel açıklama görmekteyiz. Powell, Faizden ziyade tahvil satışlarıyla gevşemeye başlayabileceklerini ”bu yıl içerisinde bir noktada parasal sıkılaşmadan geri atmak uygun olabilir” ifadesiyle görmekteyiz.

Fed'in 13 Aralık'ta yayınlanan önceki açıklamasında "her türlü ilave politika sıkılaştırmasının" dikkate alınacağı koşullar belirlenmişti ve herhangi bir faiz indirimi dikkate alınmıyordu. Fed yetkilileri bu haftaki toplantılarında yeni ekonomik tahminler yayınlamadı. Politika yapıcılar, 12-13 Aralık'taki toplantı itibarıyla politika faizinin bu yıl boyunca 75 baz puan düşürülmesini öngörüyorlardı. Bu görünüm, Fed'in Mart ayındaki toplantısında güncellenecek.

Tüm bu gelişmelere karşın, Yatırımcılar aynı zamanda Fed'in şu anda ne kadar geciktirirse, gelecekte de o kadar agresif faiz indirimi yapmak zorunda kalacağını, çünkü yavaşlayan enflasyonun reel faiz oranlarını keskin bir şekilde artıracağını düşünüyor gibi görünüyor. Bunu da, Aralık ayına ait Fed fon vadeli kontratları bu yıl 13 baz puanlık bir gevşeme daha fiyatlayarak toplam beklentiyi 143 baz puana çıkarmalarında görmekteyiz. Benzer şekilde, Fed kararının ardından 10 yıllık tahvil getirileri 12 baz puan düşerek %3,91'e gerilerken Hazine tahvilleri de güçlü bir yükseliş kaydetti. Bu kazanımların bir kısmı Asya'da geriledi ve getiriler %3,950'ye kadar geriledi.

Manşette öne çıkanlar

ABD Merkez Bankası Fed Ocak ayı toplantısında politika faizini beklentiye paralel olarak değiştirmeyerek yüzde 5,25-5,50 aralığında tuttu. Faizler böylece 4. toplantıda da değiştirilmeyerek 22 yılın zirvesinde kaldı.

Fed Başkanı Jerome Powell, "faiz oranlarını düşürme sürecini başlatmak son derece önemli bir karar ve bunu doğru yapmak istiyoruz. Enflasyon konusunda çok ilerleme kaydettik. Biz sadece bu işi sürdürülebilir bir şekilde yaptığımızdan emin olmak istiyoruz" diye konuştu.

Fed Başkanı Jerome Powell, politika yapıcıların Mart ayında tekrar bir araya geldiklerinde merkez bankasının bilanço küçültmesini yavaşlatma ya da nihayetinde durdurma konusunda derinlemesine tartışmalara başlamayı planladıklarını söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, “S-400 kullanımının F-35’lerle uyumlu olmadığı konusundaki görüşümüz değişmedi. Bu konuda görüşmeler hala devam ediyor. Türkiye bu konudaki kaygılarımızı giderebilirse, o zaman F-35 programına geri dönüş konusunda hareket olabilir” ifadelerini kullandı.

Çin Caixin imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Ocak ayında Aralık ayında olduğu gibi, 50,8 seviyesinde kaldı. İmalat PMI, Mayıs 2021'den bu yana ilk kez üç ay üst üste genişleme bölgesinde kaldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uygulanan ekonomi politikasının siyasi sahipliği olan bir program olduğunu ve geçici bir heves olmadığını söyledi. Finansman modelleri konusunda sunum yapan Şimşek, kaynakların nitelikli sanayiye, verimli alanlara etkin bir şeklide kanalize edilmesi için fiyat istikrarının gerekli olduğunu belirterek, bunun sağlanması için sanayicinin desteğinin önemli olduğunu belirtti.

Deutsche Bank Londra Başkan Yardımcısı Ozan Tarman, sonbaharda Türkiye’nin enflasyonda baz etkisi rüzgarını arkasına alabileceğini belirterek, “7-8 yıldır beklediğimiz yabancı girişi için hala durum bıçak sırtı” dedi.

KTLEV-Katılımevim 2023 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 750.182.993 TL (Önceki 115.525.669 TL )

ISFIN-İş Finansal Kiralama 2023 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 1.767.060.000 TL (Önceki 826.766.000 TL )

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı