The Telegraph'ın haberine göre gemi, yükünü boşaltacağı İsrail'e gitmek üzere 5 Ocak'ta Avustralya'dan ayrılmış, ancak Avustralya hükümeti tarafından eve dönüş emri verilmeden önce Yemen'deki Husi milislerinin saldırı tehdidi nedeniyle Ocak ayı ortasında rotasından saptırılmıştı.

Avustralya hükümeti yetkilileri, hayvanların şu anda belirsizlik içinde olduğunu ve biyogüvenlik kurallarının karantinaya alınmalarını gerektirdiği Avustralya'da tahliye edilebileceklerini ya da Kızıldeniz'den kaçınarak Afrika çevresinde İsrail'e bir ay sürecek bir yolculuk için denize geri gönderilebileceklerini söyledi.

Avrupa ile Asya arasındaki ana deniz yolu olan Kızıldeniz'de Husiler'in gemilere düzenlediği ve küresel ticareti sekteye uğratan saldırıların genişleyen etkisi, her yıl Ortadoğu'ya yüz binlerce hayvan gönderen Avustralya'nın canlı hayvan ihracatını da etkiliyor.

Geminin yüklendiği Fremantle'ın Parlamento Üyesi Josh Wilson 10 News'e, hayvanların çektiği çilenin canlı ihracat ticaretinin "özüne kadar çürümüş" olduğunu gösterdiğini söyledi ve "14,000 koyun için, kokuşmuş sıcak ve kelimenin tam anlamıyla kokuşmuş metal bir gemide 60 günlük bir yolculuk düşünülüyor. Bunun Avustralyalıların Avustralya hayvanlarına uygulanmasını bekledikleri hayvan refahı standartlarıyla tutarlı olduğunu hayal etmek çok zor" dedi.

Avustralya Tarım Bakanlığı da, hayvanlarla ilgili önemli bir sağlık sorunu olduğuna dair bir kanıt görmediğini ve biyogüvenlik ve hayvan refahı standartlarının korunmasını sağlamak için ihracatçı ve endüstri kuruluşlarıyla birlikte çalıştığını söyledi.

Hibya Haber Ajansı