USD/TRY: Fed beklentiler dahilinde faiz oranını %5,25 - %5,50 aralığında sabit tuttu. Karar metninde ise enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde %2'ye doğru indiğine dair daha fazla güven duyulana kadar politika faizini düşürmenin uygun olmayacağı belirtildi. Bununla birlikte, Başkan Powell politika faizinin muhtemelen zirvede olduğunu söylese de mart ayında faiz indirimi beklemediklerini belirtti. Konuşma öncesinde martta %50'nin üzerinde ihtimalle faiz indirimi bekleyen piyasada bu ihtimal %40'ın altına geriledi. Ancak, mayıs ayındaki faiz indirim beklentileri %90 civarında bir ihtimalle fiyatlanıyor. Daha az güvercin Fed sonrasında varlık fiyatlamalarında dalgalanma gözlenirken, ABD borsaları Nasdaq teknoloji endeksi öncülüğünde geriledi.

Bu sabah ise vadelilerde hafif alıcı bir görüntü var. ABD on yıllık tahvil faizinin %4'ün altına sarkması bir miktar destekleyici oluyor olabilir. Önemli teknoloji şirketlerinin finansalları risk algısı üzerinde etkili olabilecekken, yarınki tarım dışı istihdam verisi kritik. Öte yandan, tahvillerdeki görüntüye karşın Dolar kısa vadeli dirençli durabilir. Bugün ise yurtdışında PMI imalat rakamları takip edilecek. Avrupa'da TÜFE ve işsizlik oranı açıklanacak veriler arasında. Ek olarak, İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak. Yurtiçi tarafta ise Dolar/TL'de düşük oynaklıktaki sınırlı yükseliş eğiliminde bir değişiklik yok.

Dün 35,34 seviyesinden kapatan kurda günün geri kalanında bu seviyenin hafif üzerinde hareketlilik devam edebilir. Veri tarafında bu sabah ocak PMI'ı izlendi. Buna göre bir önceki ay 47,40 olan PMI ocak ayında 49,20'ye yükseldi. Öğleden sonra haftalık menkul kıymet istatistiklerinde yabancıların TL varlıklara olan ilgisinin sürüp sürmediği takip edilecek. Ayrıca, merkez bankası rezerveleri, yurtiçi yerleşiklerin yabancı para mevduatı, Kur Korumalı Mevduat'taki trend izlenecek veriler arasında. 

EUR/USD: Dün piyasaların gündeminde Fed'in faiz kararı ve Başkan Powell'ın konuşması vardı. Fed beklentiler dahilinde faizleri sabit tutarken Powell da politika faizinin muhtemelen zirvede olduğunu söylese de mart ayında faiz indirimi beklemediklerini belirtti. Piyasalarda da mart ayındaki faiz indirimine olan inanç azalmaya devam ediyor. Bugüne bakıldığında Avrupa ve ABD'de PMI verileri öne çıkıyor. Avrupa'da TÜFE de takip edilecek veriler arasında. Parite tarafında ise güç kaybı devam ediyor. Dün, 1,0818 seviyesinde tamamlayan EUR/USD'de bu sabah 1,08 seviyesinin altında işlemler geçiyor. Geri çekilmenin devamı halinde 1,0740 seviyesi hedef olabilecekken, yükseliş durumunda 1,0840 ilk direnç seviyesi.

XAU/USD: Dün daha az güvercin Powell sonrasında baskı altında kalan ve takip ettiğimiz kritik desteklere (2.029 civarı) yaklaşan ancak buranın üzerinde kalan değerli maden bu sabah alıcılı. Her ne kadar martta Fed'den faiz indirimi beklenmese de sonraki toplantıda indirimlerin başlanacağı fiyatlanıyor. Bununla birlikte ABD on yıllık tahvil faizinin %4'ün altına gerilemesi destekleyici olabilir. Teknik olarak da göstergeler güçleniyor. Bu kapsamda, yarınki kritik tarım dışı verisi öncesinde değerli madenin 2.029 destek bölgesinin üzerinde kalabileceğini düşünüyoruz. Yukarıda ise 2.055 ve 2.065 sıralı yakın hedefler olarak izlenebilir.

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı