Çin-ABD Narkotikle Mücadele Çalışma Grubu, önceki gün resmen faaliyete geçti. San Francisco'da gerçekleşen Çin ve ABD liderleri arasındaki görüşmede varılan anlaşmaları hayata geçirmek amacıyla atılan bu adım, iki taraf arasındaki iletişim ve diyalog ortamını iyileştirmenin yanı sıra, ikili ilişkilerin geliştirilmesine de yapıcı bir rol oynuyor.

ABD, son yıllarda uyuşturucu ile mücadele etmek için Çin’le iş birliğini güçlendirmeye çalışıyor. Bunun sebebi de, fentanilin ABD’de kontrolden çıkmış olmasıdır. ABD Uyuşturucuyla Mücadele İdaresi tarafından yakın zamanda açıklanan verilere göre, fentanil, 18 ila 45 yaş arası ABD’lilerin ölümüne yol açan başlıca sebep olurken, "ABD’nin karşılaştığı en ölümcül uyuşturucu tehdidi" haline geldi.

ABD’de fentanilin kötüye kullanımının yol açtığı kriz, ABD yönetiminin başarısızlığını yansıtıyor. Ancak bazı ABD’li politikacılar alışkanlıkla çözülemeyen bu sorunun sorumluluğunu başkalarına atıyor. Önceki ABD yönetimi, Çin'i hedef alarak fentanil krizi nedeniyle bazı Çin şirketlerine ve vatandaşlarına yaptırım uyguladı.

Diğer yandan Çin, öteden beri uyuşturucuya karşı "sıfır tolerans" gösteriyor ve uyuşturucu üretimi, kaçakçılığı ve diğer uyuşturucu suçlarıyla ciddi şekilde müdahalelerini sürdürüyor.

Çin kolluk kuvvetleri, ABD'ye yönelik fentanil kaçakçılığı da dahil olmak üzere, yasa dışı uyuşturucu faaliyetlerini engelleme konusunda önemli başarılar elde etmiştir. Yurt içi ve dışındaki suçluların iş birliğiyle gerçekleşen bu vakalarda fentanilin, görünümünün değiştirilmesi veya gizlenmesi yöntemleriyle uluslararası posta yoluyla ABD’ye gönderildi. Ancak miktarı son derece sınırlıydı. ABD’deki fentanil krizi için birincil kaynak olamazdı.

Mayıs 2019'da Çin, BM'nin belirlediği 21 türü aşan 25 tür fentanil kontrol altına almıştır. O tarihten bu yana, Çin ve ABD’nin uyuşturucuyla mücadele kuruluşları arasında yakın, samimi ve derinlemesine iş birliği yürütüldü ve ABD, bu konuda birçok kez Çin’e teşekkür etti. ABD Gümrük ve Sınır Koruma Bürosu, Eylül 2019'dan bu yana ABD’nin, Çin'den gelen kargolarda fentanili tespit etmediğini açıkladı.

Dünyada en belirgin fentanil sorununun yaşandığı ülke olan ABD, fentanil ile ilgili tüm maddeleri henüz resmi olarak kontrol altına alamadı. Bu perspektiften bakıldığında, Çin-ABD uyuşturucuyla mücadele iş birliği yalnızca ABD'nin ilgili sorunların çözümü için dış koşulların yaratılmasına yardımcı olabilir. Fentanil krizini gerçek anlamda ortadan kaldırmak için ABD'nin kendi sorunlarını tanıyıp doğru çözümü bulmak için güçlü önlemler alması gerekir.

Daha geniş bir perspektiften bakıldığında ise, Çin ile ABD arasındaki uyuşturucu ile mücadele iş birliğinin yeniden başlatılması, Çin-ABD ilişkilerinin normale döndüğüne dair bir sinyaldir. Çin ve ABD arasında son dönemlerde birçok alandaki temaslar yoğunlaşmaktadır. Bu, iki ülke liderleri arasındaki San Francisco görüşmelerinde sağlanan fikir birliğinin adım adım yerine getirildiğini yansıtıyor. İki ülkenin karşılıklı saygı ve barış içinde bir arada yaşaması, kazan kazan anlayışına dayalı iş birliği ilkelerine bağlı kalması durumunda, bu eğilimin sürdürülüp ikili ilişkilerin istikrarlı olarak iyileştirilmesi bekleniyor.

Hibya Haber Ajansı