Şanlıurfa'da gazeteci yazar İbrahim Uyğur muhtarları kaleme aldı. Muhtarlık ofislerinde beklemeyip başka işlerle uğraşanları yazdı. Kaymakamlıkların muhtarları sıkı şekilde denetlemesini istedi.

İşte o köşe yazısı:

Şanlıurfa şehrinin 13 ilçesi, 1 büyükşehir belediyesi olmak üzere toplam 14 belediyesi, 1.439 mahalle ve yerleşim yeri bulunuyor.

 

Devlet iletişimin daha rahat sağlanabilmesi için de her mahalleye seçimle bir muhtar atıyor.

Bu muhtarların görevi mahallenin sorunlarını yerinde inceleyerek belediye ve mülki amirlere zamanında haber vermektir.

Muhtar aynı zamanda mahallenin koruyucusu ve bekçisidir.

Ev ev dolaşması, sokak sokak araştırma yapması, fakir ve korumaya ihtiyaç duyan ailelere gerekli desteği sağlaması gerekir.

Muhtar mahallenin direğidir. O direğin 7/24 görevinin başında olması gerekir. Direk sağlam olacak ki devletin en küçük birimi sağlam olsun. Muhtar gelen yardımları sadece kendi yakınlarına değil tüm mahalleliye eşit olarak dağıtması gerekir.

En önemlisi muhtarı arayan herkes bulabilmelidir. Muhtarın ev kapısı daima mahalle halkına açık olmalıdır. Telefonu daima iletişime açık şekilde bulundurulmalıdır. İnsanlar arkamızda muhtar var diyebilmelidir. Mahallenin ulaşım elektrik su eğitim gibi ihtiyaçları muhtar tarafından tespit edilip yetkililere tutanakla aktarılmalıdır. 

Yasaya göre muhtarın kendi mahallesi dışında başka bir yerde ikamet etmemesi gerekiyor.

Başka bir mahallede oturan biri bir başka mahalleye muhtar olamaz. Seçimden en az 6 ay öncesine kadar farklı yerde ikamet etmesine rağmen muhtar olup kazanan kişinin muhtarlığı iptal edilir.

Muhtar kendi mahallesinde kendi ofisinde oturmalıdır. 

Şanlıurfa'da muhtar olan birinin başka bir ilçede veya başka bir ilde ticaretle uğraşması doğru değildir. Ancak kulağımıza bu tür duyumlar geliyor. Yine vatandaşların çoğu gittikleri zaman muhtarları ofislerinde bulamıyorlar. Muhtar olmak için can atanlar muhtar olduktan sonra ofislerinde durmuyorlar. Yerine ya bir yardımcı ya oğlunu kızını ya da eşini bırakıp beyefendiler ticaret yapmaya gidiyor.

Madem sıkılıyordun, oturamayacaksın ofisinde, o zaman muhtar adayı olmasaydın! Seni zorla muhtar yapmadılar ki, sen kendin gidip aday oldun.

Eğer mazbatayı aldıysan muhtarlık binasında da oturacaksın. 

Vatandaşların şikayetleri doğrultusunda kaymakamlık yetkilileri tarafından muhtarların görev mahallelerinde olup olmadıkları kontrol edilmelidir. Muhtarların ikamet durumları araştırılmalıdır. 

Vatandaşların yerinde ve zamanında hizmet alabilmeleri için yetkililerin kontrolleri aralıksız olarak sürdürmeleri gerekiyor.

Muhtar devletin bel kemiğidir o kemiğin sağlam olması gerekiyor.

Haber:. Gaffar Kaymaz