Urla Kent Konseyi Kültür Sanat Komisyonu ve İzmir Girit Mübadil Derneği tarafından Urla Atatürk Kültür Merkezi'nde “Girit'ten Urla'ya Yüzyılda Mübadele” etkinliği düzenlendi. 

Etkinliğe eski Urla Belediyesi Başkanlarından Bülent Baratalı ve Sibel Uyar'la birlikte CHP Belediye Başkan adayı Selçuk Balkan, Urla Kent Konseyi Başkanı Hadi Başman da katıldı. Programın açılışını ve sunuculuğunu Fethiye Demirsöz yaptı. 

Aydın Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tuncay Ercan Sepetçioğlu, “Bir Ada, Bir Göç ve Tahaffuzhane Hikayesi” başlıklı sunumunda katılımcıları 30 Ocak 1923'te imzalanan Lozan Barış ve Mübadele Anlaşması konusunda bilgilendirdi.

Göç, göçmen, muhacir ve mübadilin ne anlama geldiğini, Girit mübadillerinin Türkiye'ye geldikten sonra iskan edildikleri yerleri anlatan Sepetçioğlu, Urla özelinde Karantina Adası’nda yer alan Tahaffuzhane’nin tarihçesi, eski ve yeni durumunu slaytlar eşliğinde gösterdi.

Urla'da yaşayan mübadil kızı Nesrin Ortan, etkinlikte ailesinden anılar aktardı. Urla'ya ilk geliş hikayesini, ailenin sadece Giritçe bilmesinden dolayı Türkçeyi zorlukla öğrenebildiklerini, babasının çok çalışkan bir insan olması nedeniyle, zeytinliklerini büyüterek zeytin ve zeytinyağı tüccarlığı yaptığını, Malgaca pazarında dükkan işlettiğinden bahseden Ortan, ayrıca Girit yemeklerini tanıtan bir yemek kitabının hazırlığı içinde olduğunu da söyledi.

Etkinlikte Hüseyin Selçuk Vural da “Ege’nin İki Yakası” isimli bestesini keman çalarak, söyledi.

Program Buziki Erkan'ın Girit şarkılarını çalıp söylemesiyle sona erdi.

Hibya Haber Ajansı