Bugün ne bekliyoruz? Asya hisse senedi piyasalarında Fed toplantısı sonrası karışık seyir devam ederken bu sabah kazançlar ve kayıplar arasında sert Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,49, Topix Endeksi %0,26 yükseldi. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %2,29, Shenzhen Bileşik Endeksi %3,20 düştü. Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,27 düştü. Güney Kore enflasyon verisinin ardından Kospi Endeksi %2,79, Kosdaq Bileşik Endeksi %1,96 yükseldi. Güney Kore’de TÜFE ocakta aylık %0,4 artarken yıllık bazda %2,8 ile piyasa beklentisinin hafifçe altında artış kaydetti. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %1,16 yükseldi. ABD endeksleri Fed’in ardından kaydettiği kayıplarını dünkü işlemlerde azaltırken vadeli kontratlar bugün yukarı yönlü seyrin süreceğini işaret etmektedir.

ABD’li teknoloji şirketlerinin 4Ç23 bilançoları

ABD’de büyük teknoloji şirketlerinin bilanço açıklamaları devam ediyor. Apple’ın 4Ç23 geliri ve kârı piyasa beklentisini aşarken en önemli pazarlarından biri olan Çin’deki satışlarının gerilemesi endişe yarattı. Apple hissesi günü %1,33 primli kapatırken bilanço sonrasında seans sonrası işlemlerde %2,92 düştü. Dün bilanço açıklayan diğer bir teknoloji devi Amazon.com da beklenti üstü gelir ve kâr getirdi. Cari çeyrek için de güçlü beklentiler aktaran şirketin hissesi günü %2,63 artıda kapatırken seans sonrası işlemlerde %7,11 yükseldi. Dün bilanço açıklayan Meta Platforms (Facebook) beklenenden daha güçlü gelir ve kâr kaydederken ilk kez temettü ödeyeceğini açıklaması olumlu karşılandı. Meta hissesi günü %1,19 yükselişle kapatmasına karşın seans sonrası işlemlerde %15,22 yükseldi.

ABD istihdam raporu

Fed’in para politikası toplantısı sonrasında bugün yayımlanacak ocak ayı resmi istihdam raporu haftanın en önemli verileri arasında bulunuyor. ABD’de tarım dışı istihdam artışı aralıkta 216 bin ile piyasa beklentisinin oldukça üzerinde gerçekleşmişti. Aynı dönemde işsizlik oranı %3,7 ile bir önceki aya göre değişmezken yıllık bazda ortalama kazanç artışı %4’ten %4,1’e yükseldi. Ocakta, tarım dışı istihdam artışının 175 bin civarına gerilemesi, işsizlik oranının %3,7 ve ortalama kazanç artışının %4,1 ile fazla değişmemesi beklenmekte. Resmi verinin öncü göstergesi niteliğindeki çarşamba günü açıklanan ADP Enstitüsünün özel sektör istihdam verisi ocakta 158 binden 107 bine gerileyerek piyasa beklentisinin oldukça altında kalmıştı.

Borsa İstanbul 4Ç23 bilançoları

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin 4Ç23 finansalları bu hafta itibarıyla açıklanmaya başladı. Pazartesi günü GARAN, dün ise AKBNK bilançosu açıklandı. Bugün YKBNK bilançosu takip edilecek. Banka ve finans ve sigorta sektöründekiler hariç şirketlerin bilançolarını gönderim süreleri enflasyon düzeltmesi uygulaması dolayısıyla mayıs ayına ertelendi.

Piyasalarda dün ne oldu? Avrupa hisse endeksleri dün negatif bir görünüm ortaya koydu. DAX Endeksi %0,26 ve CAC 40 Endeksi %0,89 düştü. FTSE 100 Endeksi ise yatay satıcılı fiyatlandı. ABD hisse endeksleri yukarı yönlü hareket etti; Dow Jones Endeksi %0,80, S&P 500 Endeksi %1,00 ve Nasdaq Bileşik Endeksi %1,20 civarında arttı. Dolar Endeksi (DXY) 103 puana gerilerken EUR/USD paritesi %0,57 artışla 1,09 seviyesine yükseldi. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 8,6bp düşüşle %3,86’ya indi. DXY’deki gerilemeye karşın ons altın %1,01 değerlenerek 2.056USD’ye yükseldi. Brent petrol ise %1,33 düşüşle varil başına 79,4USD’den alıcı buldu. (TSİ 21:30) İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini beklentiler doğrultusunda %5,25’te sabit tuttu. Boe Başkanı Andrew Bailey, faiz indirimlerini değerlendirdiklerini söyleyerek aralık ayındaki enflasyonun kontrolü için alınması gereken yol olduğunu belirten açıklamasından geri adım attı. Öte yandan Bailey, son aylarda enflasyon konusunda iyi haberler aldıklarını ancak faizleri indirmeden önce enflasyonun %2 hedefine doğru indiğine ve bu hedefte kalacağına yönelik daha fazla kanıt görmek istediklerini aktardı. Dün S&P Global ocak ayı imalat PMI verilerini yayımladı. Avrupa’da imalat sektörü aktivitesi daralmaya devam etti. ABD’de ise imalat PMI eşik değeri aşarak 50,7 puana yükseldi. Böylece ekim ayından bu yana ilk defa büyüme işaretleri gerçekleşti.

BIST 100 Endeksi dün 8.514-8.682 puan aralığında dalgalanarak tarihi zirve seviyesini yeniledi. Günün ilk yarısında etkili olan alışlarla Endeks %1,76 artarak 8.646 puanda kapanış yaptı. Endeks’in işlem hacmi ise 113,13mlr TL olarak gerçekleşti. USD/TRY kuru stabil kalırken EUR/TRY kuru pariteden destek bularak 33,05 TL’ye yükseldi. Gram altınsa ons altındaki artışın desteğiyle 2.000 TL’yi aştı. TCMB’nin politika faizini %45’e yükselttiği PPK toplantısının özetinde, faiz kararı ve miktarsal sıkılaştırma adımlarıyla TL likiditesindeki aşırılıkların dengelenmesinin hedeflendiğini belirtti. Özette dezenflasyon tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını ve bu düzeyin gerektiği sürece sürdürüleceği ifade edildi. Ayrıca metinde, ocakta aylık enflasyonda görülmesi beklenen geçici yükselişin ardından fiyat artışlarının şubat ayı ve sonrasında yavaşlayacağı tahmin edilmektedir, denildi. İTO verilerine göre İstanbul’da perakende fiyatlar ocakta aylık %6,72 ve yıllık %76,17 arttı. Böylece İstanbul’da yıllık enflasyon son 11 ayın en yükseğinde gerçekleşti.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler

Hibya Haber Ajansı