Çin Cumhurbaşkanı ve Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Xi Jinping ve Vietnam Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Nguyen Phu Trong, Bahar Bayramı vesilesiyle karşılıklı kutlama mesajları gönderdi.

Xi mesajında, geçen yılın Çin-Vietnam ilişkileri tarihinde çığır açan bir yıl olduğuna işaret etti.

Xi, “İki taraf arasındaki üst düzey temaslar yoğunlaştı, karşılıklı siyasi güven arttı, kalkınma stratejilerinin kenetlenmesi hızlandı, kapsamlı iş birliği güçlü ölçüde yürütüldü, kültürel ve beşeri iletişim sıkılaştı, geleneksel dostluk daha sağlam hale geldi. 2024 yılında, Vietnam Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Nguyen Phu Trong’la sıkı iletişimde bulunarak, ikili ilişkilerin gelişimine önderlik etmeye hazırım. Tüm kanallar, tüm kademeler ve tüm alanlardaki iletişim ve iş birliğinin yüksek seviyeli yürütülmesini ve yüksek nitelikli kalkınmayı hızlandırmak, somut uygulamalar ve sonuçlarla Çin-Vietnam kader birliğinin yerine getirilmesini ilerletmek, iki ülkenin modernizasyon davasına yeni ivme kazandırmak, Asya-Pasifik bölgesinin refahı ile kalkınmasına pozitif enerji katmak ve insanlığın barış ile ilerleme davasına daha büyük katkıda bulunmak için çalışmaya istekliyim.” dedi.

Nguyen Phu Trong kutlama mesajında, Ekim 2022’de Çin’e yaptığı resmî ziyaretten bu yana, Vietnam-Çin ilişkilerinde olumlu gelişme eğiliminin görüldüğünü ve önemli ilerlemelerin kaydedildiğini hatırlattı.

Nguyen Phu Trong, Aralık 2023’te ÇKP Merkez Komitesi Genel Sekreteri Xi Jinping’in Vietnam’a başarılı bir ziyaret gerçekleştirdiğini, ziyaret sırasında iki taraf arasında “Kapsamlı stratejik iş birliği ve ortaklık ilişkilerinin daha da derinleştirilip yükseltilmesine, stratejik anlamda Vietnam-Çin kader birliğinin oluşturulmasına dair ortak bildiri” yayınlandığını ve tarihi anlama sahip onlarca iş birliği belgesinin imzalandığını belirtti.

Nguyen Phu Trong, söz konusu zengin sonuçların, iki parti ve iki ülke arasındaki ilişkilerin daha sağlıklı, pragmatik ve verimli bir döneme girmesi için sağlam temel attığını vurguladı.

ÇKP Merkez Komitesi Genel Sekreteri Xi Jinping ile temasları sürdüreceğine, Xi’nin Vietnam ziyareti sırasında iki taraf arasında varılan önemli anlaşmaların yerine getirilmesini sağlayacağına dikkat çeken Nguyen Phu Trong, bunun iki parti ve iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yararlı olduğu gibi, iki ülke halklarının çıkarlarına uyduğunu, bölge ve dünyanın barışı, istikrarı, iş birliği ve kalkınmasına katkılarda bulunacağını dile getirdi.

Hibya Haber Ajansı