CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, geçtiğimiz yıl depremin ardından afetzedelere bir yılda 319 bin konut yapılıp, teslim edilme sözü verildiğini hatırlatarak, “Ama bugün ilgili bakan hala ‘Önümüzdeki aylarda 75 bin konut dağıtma’ vaatleri veriyor. Ortada konut yok, ama fon var.” dedi.

Afet Yeniden İmar Fonu hakkında yönetmelik yayımlandığına değinen Öztrak, “Yönetmeliğe göre fon; kamu kurum kuruluşlarının bütçelerinden aktarılacak ödeneklerin yanında, ‘kurum ve kuruluşların mevzuatındaki her türlü kısıtlamadan muaf tutularak’ yurt içinden ve dışından borç da alabilecek. Aldığı dış borç hazinenin garantisine tabi olmayacak.” diye konuştu.

Öztrak, fonun kurum ve kuruşlarının afet bölgesinin imarı için hazırladığı ya da yürüttüğü projelere kaynak aktaracağını belirterek, açıklamasına şöyle devam etti:

“Bu arada yarın öbür gün bitirilip teslim edilecek 319 bin konut da bekleyecek. Yapılan bu düzenlemede ‘fonun borçları, hazine garantisinde sayılmaz’ dense de, borç verenler verdikleri parayı kamu borcu kabul eder. Fonun borcu arttıkça, hazinenin borçlanma maliyetlerini de etkiler. Hazine aldığı borçlar için daha yüksek faiz ödemek zorunda kalır. Bu işlerin sonu borç krizidir.”

Hibya Haber Ajansı