Altıntaş, “Doğal gazda likit bir ticaret merkezi olabilmenin yolu ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasından geçer.” ifadelerini kullanarak, bu engellerin kaldırılması halinde Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Avrupa Bölgesi'nde derinliği olan bir fiyat endeksi, fiyat kilometre taşı oluşturabileceğini belirtti.

“Doğal gaz ticaret merkezi olabilmemiz için hukuki, ticari ve teknik engeller kaldırılmalıdır”

Altıntaş, Türkiye’nin doğal gaz ticaret merkezi olabilmesi için hukuki, ticari ve teknik engellerin kaldırılması gerektiğinin altını çizerek, şu ifadeleri kullandı:

“Hukuki engeller kaldırılarak, doğal gaz ticareti yapacak olan herkesin rahatça piyasaya giriş ve çıkışının sağlanması gerekir. Bugün getirilen tek ticaret lisansı önerisi eksik bir öneridir. 4646 sayı Yasa'nın temel yanlışlıklarından biri ülkeye göre ihracat lisansı rejimidir. Ancak, burada yapılması gereken tek şey bu değildir. İhracatla birlikte ithalat ve toptan satış lisanslarının tek bir lisans altında toplanarak doğal gaz ticaret lisansı tesis edilmelidir. Böylece ticaret merkezinde gaz ticareti yapacaklar tek bir lisansla gerek ithalat gerekse iç piyasada toptan satış gerekse de ihracatı dinamik bir şekilde tek bir lisansla yapabilmelidir. Bu sayede doğal gaz ticaretinde hızla gelişen swap, vadeli işlemi swapı gibi ticari enstürmanların gelişmesinin önü açılır."

"Ticari engeller ve rekabetin oluşması durumunda, BOTAŞ bu piyasada bir oyuncudur, KİT olmasına rağmen diğer oyuncular gibi lisans almıştır." diyen Altıntaş, "Siyasi iradenin BOTAŞ'ın fiyat politikası üzerinde, BOTAŞ'ın astronomik zararlarına rağmen doğal gazı sübvanse etmesi piyasada rekabet koşullarını yok etmektedir. BOTAŞ'ın bu büyük zararları KİT Komisyonuna sunulan raporlarda da görülecektir. BOTAŞ'ın Gazprom ve diğer şirketlere olan astronomik borçları bu Komisyonun konusu değildir ancak herkesin malumudur. BOTAŞ'ın mali gücünü zayıflatarak iflas durumuna getirmek, milli güvenliği tehdit edecek noktada da algılanabilir. Bu konuda, gaz ticaret merkezinin oluşturulması da en büyük engeldir." ifadelerine yer verdi.

“Lisanssız üretim izinlerini Cumhurbaşkanı değil, EPDK vermelidir”

İhracat noktalarında ihracat kapasite kısıtlarını ortadan kaldıracak çözümlerin bulunması gerektiğinin alını çizen Altıntaş, "Bunun ilk yolu LNG terminallerinde yeniden yükleme imkanlarının geliştirilmesi için teşvik, küçük LNG ticareti yükleme imkanlarının geliştirilmesi, sıvılaştırma tesislerinin yapılabilmesi için teşvikler ve LNG tesis lisansında gazlaştırılma, sıvılaştırma, boşaltma, yükleme işlemlerini de kapsayacak şekilde yeniden düzenleme yapılması yerinde olacaktır. Lisanslı ürün "fitting" faaliyetlerine geçmek amacıyla yapılacak başvurular için lisans alma bedeli, lisans süresi ve diğer hususların EPDK tarafından lisanssız üretim faaliyetlerine devam edecek tesislerde üretilecek elektrik enerjisi için uygulanacak fiyat ve uygulamaya ilişkin diğer usul ve esasların Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmesinden vazgeçilerek bunun EPDK tarafından yapılması uygun olacaktır.” dedi.

Hibya Haber Ajansı