İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, İZENERJİ, İZGÜNEŞ şirketleri ve Tire Belediyesi işbirliği ile Tire Gazi Mustafa Kemal Atatürk Stadyumu çatısına kurulan Güneş Enerji Santrali (GES) açıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ev sahipliğinde yapılan törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in eşi Neptün Soyer, Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı temsilcisi Veysel Atasoy, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, muhtarlar, vatandaşlar katıldı.

“Tek bir kuruş kamu kaynağını israf etmedik”

Açılışta konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Tire ilçemizde, ulu önderimizin adını taşıyan Gazi Mustafa Kemal Atatürk Stadı'nda hayata geçirdiğimiz GES projemiz, çok önemli bir dayanışmanın eseri. Bu projeyi, İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde İZENERJİ, İZGÜNEŞ şirketlerimiz ve Tire Belediyemizin ortaklığıyla hayata geçirdik. Tek bir kuruş kamu kaynağını israf etmedik.” dedi.

“Çalışmalarımız fark yarattı”

Başkan Tunç Soyer, Projenin dünyada ESCO olarak adlandırılan Kamuda Enerji Performans Sözleşmesi kapsamında Türkiye’de kurulan ilk çatı GES projesi olduğunu söyleyerek “Bu kapsamda Tire ilçemize yılda 1 milyon 890 bin kilowatt saat enerji üreten devasa bir santral kazandırdık. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Stadyumu'nun çatısında, yaklaşık 6 bin metrekarelik alana yayılan 2 bin 260 panel sayesinde şehrimizin döngüsel ekonomisini büyüttük. Santralimiz, bin 300 kilowatt peak (kWp) kurulu gücü ile 15 yıl boyunca İZGÜNEŞ tarafından işletilecek ve bu süre zarfında Tire Belediyemize, yüzde 10 indirimli elektrik hizmeti sunacak” diye konuştu.

“Nerede olursam olayım mücadeleye devam edeceğim”

İklim krizine karşı yerel yönetim vizyonu ve eylem planlarıyla çığır açan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 377 şehir arasından Avrupa Birliği’nin İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu’na seçildiğini de hatırlatan Başkan Soyer, “Bu doğrultuda, 2030 yılına kadar şehrimizde salınan sera gazını sıfıra indiriyoruz. Ben bu şehre aşkla bağlıyım. Ne yorgunluk ne moral bozukluğu dinlemedik. Bizim tek bir meselemiz var. O da İzmir'e, 4 buçuk milyon İzmirliye hak ettiği hizmeti sunmaktır. Sizlerin huzurunda bir kez daha söz veriyorum. Son nefesime kadar mücadele etmeye devam edeceğim nerede olursam olayım” dedi.

Hibya Haber Ajansı