ABD ve İngiltere'nin ortak açıklamasında, Cumartesi günü ABD ve İngiltere'nin Yemen'de 13 noktada Husler'e ait olduğu söylenen 36 hedefe saldırdığı belirtildi.

ABD ve İngiltere açıklamasında, saldırıların "Husiler'in Kızıldeniz'deki uluslararası ticari gemilere ve savaş gemilerine karşı devam eden saldırılarına bir yanıt" olduğu vurgulandı.

Saldırı hem Tomahawk füzeleri, hem de savaş uçaklarıyla gerçekleştirildi. ABD ordusuna göre hedefler arasında "fırlatılmaya hazır" altı seyir robotu da vardı.

İran'la yakın bağları ve desteği olan Husi hareketi, neredeyse on yıldır Yemen'in büyük bir bölümünü kontrol ediyor. Husiler, Gazze'deki savaşın yanı sıra Kızıldeniz'deki ticaret gemilerine ve savaş gemilerine saldırılar düzenledi ve kaçırma girişimlerinde bulundu. Bu da ABD ve İngiltere'nin Yemen topraklarındaki Husiler'in kalelerine saldırarak karşılık vermesine yol açmıştı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Cumartesi günkü saldırının Husi silah depolarını, füze sistemlerini, hava savunma sistemlerini ve radar sistemlerini hedef aldığını söyledi. Saldırının Kızıldeniz'deki saldırılara son verilmesi yönünde "açık bir mesaj" göndermesi amaçladığı belirtildi.

Austin, ''Dünyanın en önemli su yollarından birinde yaşamı ve serbest ticareti savunmaktan çekinmeyeceğiz'' diye konuştu.

Husi hareketinin sözcüsü Muhammed el-Bukhaiti, İsrail'e yönelik askeri operasyonların, "Gazze'deki soykırım devam ettiği sürece ve bölge sakinlerine yönelik abluka kaldırılıncaya kadar, bizim açımızdan ne kadar fedakarlık gerektirirse gerektirsin, devam edeceğiz'' dedi.

Muhammed el-Bukhaiti bir başka açıklamasında ise hareketin, "Amerikan-İngiliz saldırganlığına" yanıt vereceği uyarısı yaparak, ''Gerginliğin tırmandırılmasını aynı şekilde karşılayacağız'' dedi.

Hibya Haber Ajansı