Salgının üç yılı boyunca sınırlar, yüksek bilet fiyatları, uzun ve istikrarsız zorunlu karantinalar ve çok az girişe izin veren vize kuralları nedeniyle neredeyse kapalıydı; ancak, Çin sınırlarının açılmasına karşın turist sayısındaki azalış devam ediyor.

Çin Ulusal Göç İdaresi'nin verilerine göre, pandemiden önce 2019'da Çin'in 98 milyon olan yabancı ziyaretçisi sayısı 2023 yılında ancak 35 milyona ulaşabildi.

Ziyaretçilerin ne kadarının turist olduğuna dair bir rakam olmamakla birlikte, Çin'in turizm acentalarından gelen veriler keskin bir düşüş gösteriyor: 2019'un ilk yarısında 8,6 milyon yabancı turist varken, 2023'te bu sayı ancak 480 bin olarak gerçekleşti. 2023'ün ikinci yarısına ilişkin ise henüz bir rakam açıklanmadı.

Yabancı turist sayısındaki bu azalma Çin'in turistik destinasyonlarında da gözlemlenebiliyor

Çin'in, salgın sırasında değiştiğini ve toplumun Çinli olmayanlara karşı daha az hoşgörülü hale geldiğini belirten uzmanlar, Çinli güvenlik yetkililerin, Çin vatandaşlarını yabancı casuslara karşı dikkatli olmaya teşvik eden kampanyalar yürüttüğünü, dijital Çin ödeme çözümlerin kartlı ödemelerin yerini tamamen aldığını ve günümüzde birçok günlük aktivitenin, Çin dijital platformu aracılığıyla kimlik tespiti gerektirdiğine ve batılı uygulamalar ve platformlar büyük ölçüde yasaklandığına dikkat çekiyor.

Hibya Haber Ajansı