Kanser tedavisine yönelik aday ilaç çalışmalarını içeren disiplinler arası projelere büyük katkı sağlayacak olan çalışma ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Derya Bal Altuntaş, iletken cam elektrotlar üzerine, hücre dışı ortamda, nano-liflerin iskele olarak kullanılmasıyla geliştirilecek üç boyutlu (3B) tümör model geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Çalışmada nano-liflerinin kullanılma sebebinin 3 boyutlu yapılar oluşturmak olduğunu belirten Doç. Dr. Altuntaş, "İki boyutlu (2B) yapılar halihazırda doku mühendisliği alanında yoğun bir şekilde çalışılmaktadır. Ancak üç boyutlu (3B) elektro-eğirme ile elde edilen iskeleler hücre yayılmasını, hücre sızmasını ve geliştirilmiş doku ara bağlantılarını organize eden mikro ortamlar geliştirmek için umut verici bir alternatif olarak ortaya çıkmaktadırlar. Geliştirmeyi amaçladığımız, elektrokimyasal tepkileri doğrudan ölçülebilecek 3B tümör modeli, kanserli hücrenin iyileştirilmesine dair anti kanser ilaçlarının kontrollü salınımı, hastalardan alınacak primer tümör örneklerinin doğrudan kültüre edilerek kemoterapi ilaçlarına yanıt verip vermediği, hastalığın seyri veya iyileşme şansı olup olmadığı konusunda bir tahmin oluşturulmasını sağlayacak  ve aynı zamanda  preklinik çalışmaların gerçeğe yakın bir ortamda gerçekleştirilmesinde ve diğer kanser türleri için de kullanılacak bir model oluşturulması  sağlanacaktır.” dedi.

Projeden elde edilecek sonuçlar, 3B   tümör   mikroçevresini gerçeğe benzer yansıtmasıyla diğer kanser tipleri için de kullanılabilecek bir model geliştirilmesine katkı sağlayacak.

Hibya Haber Ajansı