DİSK-AR açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), Aralık 2023 döneminde gıda enflasyonunu yüzde 69,71 olarak açıkladığı anımsatılarak, "Ancak bu enflasyon halkın hissettiği gerçek enflasyonu yansıtmaktan oldukça uzak bir oran. TÜİK, DİSK tarafından açılan ve kazanılan davaya rağmen yargı kararını uygulamıyor ve madde fiyat listesini açıklamıyor. Madde fiyatları halen karartılmış durumda. Bu nedenle enflasyon oranını hesaplanmasına kaynak teşkil eden madde fiyat listesi görülemiyor" denildi ve eklendi:

"DİSK-AR olarak TÜİK verilerinden yararlanarak yaptığımız hesaplamaya göre gıda enflasyonu ortalama yüzde 69,7 olarak gerçekleşirken emeklilerde gıda enflasyonu yüzde 85,6 oldu. Üçüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 79,5 olurken, düşük gelirli ikinci yüzde 20’lik grubun gıda enflasyonu yüzde 91,1 ve en yoksul yüzde 20’lik gelir grubun gıda enflasyonu ise yüzde 109,5 olarak gerçekleşti.

"Yüksek gelir gruplarının daha düşük enflasyon hissettiği görülüyor. Dördüncü (yüksek) yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 66,7 olurken, en yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu ise yüzde 50,8 oldu. Böylece en yoksul gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 110 olurken, en yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 51 oranında kaldı. Bu durum enflasyonun gelir gruplarına, farklı toplumsal kesim ve sınıflara göre önemli ölçüde farklı hissedildiğini ortaya koyuyor."

Ocak ayı yıllık resmi  tüketici enflasyonunun, son 21 yılın en yüksek düzeyinde gerçekleştiğine dikkat çekilen DİSK-AR açıklamasında, "Resmi gıda enflasyonu yüzde 69,7, dar gelirlinin gıda enflasyonu yüzde 109,5. Yükselmeye devam etmesine rağmen resmi enflasyon halkın yaşadığı enflasyonu yansıtmıyor. TÜİK hissedilen enflasyonu açıklamadı. Resmi verilere göre 2005’ten bu yana ortalama fiyatlar 17 kat, gıda fiyatları ise 25 kat arttı."

Hibya Haber Ajansı