Dün piyasalarda neler oldu?

ABD Merkez Bankasının faiz indirimlerine daha geç başlayabileceğine yönelik fiyatlamalar güçlenirken, pay piyasalarında negatif seyir izlendi. Diğer taraftan Fed yetkililerinin açıklamaları da takip edilirken; Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, dirençli bir ekonominin Fed'in faiz oranlarını düşürmesinin zaman alacağı anlamına gelebileceğini belirtti. Ekonomiye ilişkin verilerin açık bir şekilde olumlu olmadığına değinen Kashkari, artan tüketici borçları da dahil olmak üzere bazı zayıflık işaretleri olduğunu kaydetti. Atlanta Fed Başkanı Bostic, işgücü piyasasının gücünün ücret artışını "daha normal kalıplara" getirdiğini söyledi. Bostic, herhangi bir "pandemi dönemi fenomenini" iş piyasalarının geleceğiyle ilişkilendirmenin "tehlikeli" olduğunu ileri sürdü. Chicago Fed Başkanı Goolsbee ise, enflasyonun merkez bankasının %2'lik hedef oranına doğru gerilemeye devam ettiği sürece ABD Merkez Bankası'nın son dönemde beklenenden yüksek gelen ekonomik büyüme ve istihdam rakamlarından aşırı endişe duymasına gerek olmadığını belirtti.

Makro veri tarafında; ABD'de ISM hizmet sektörü PMI verisi Ocak’ta önceki aya kıyasla 2,9 puan artarak 53,4'e yükseldi. Piyasa beklentileri, endeksin bu dönemde 52 değerini alacağı yönündeydi. Hizmet sektöründeki büyümenin hızlandığına işaret eden endeks, geçen yıl Aralık'ta 50,5 olarak kaydedilmişti. Üretim endeksi Ocak'ta aylık bazda değişim göstermeyerek 55,8 olurken, yeni siparişlere ilişkin endeks 2,2 puan artarak 55'e çıktı. İstihdam endeksi de bu dönemde 6,7 puan artarak 50,5'e yükseldi. S&P Global Ocak ayına ilişkin hizmet sektörü PMI verisi Ocak'ta bir önceki aya kıyasla 1,1 puan artarak 52,5 oldu. Öncü veri 52,9 olarak açıklanmıştı. Hizmet sektörü PMI, geçen yıl Aralık'ta 51,4 olarak kaydedilmişti. İmalat ve hizmet sektörlerini kapsayan bileşik PMI da Ocak'ta bir önceki aya kıyasla 1,1 artışla 52 olarak kaydedildi.

ABD’de 2023 yılının son çeyreğine ilişkin bilanço açıklamaları devam ediyor. McDonald's yıllık bazda %8,09 artışla 6,41 milyar $ gelir bildirdi. Hisse başına kar 2.95 $ olarak açıklandı.Beklenti 6,45 milyar $ gelir üzerinden 2.82 $ hisse başına kar açıklaması yönündeydi. Net kar ise beklentinin %4,8 üzerinde 2,15 milyar $ olarak açıklandı. Caterpillar 16,24 milyar $ gelir üzerinden 5.23 $ hisse başına kar bildirdi. Konsensüs beklentisi şirketin, 16,53 milyar $ gelir üzerinden 4.73 $ hisse başına kar açıklaması yönündeydi. Net kar ise geçen yılın aynı dönemindeki 1,45 milyar $'a kıyasla 2,68 milyar $ olarak açıklandı.

Tahvil piyasalarında yukarı yönlü hareketler takip edildi. ABD 2 yıllık tahvil faizi %4,42, ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,13 seviyesine yükseldi. VIX endeksi ise 13,67 seviyesine hafif geriledi.

ABD hisse senedi piyasaları günü kayıplarla tamamladı. S&P 500 endeksi %0,32 kayıpla 4.942,81 seviyesinden, Nasdaq endeksi %0,2 kayıpla 15.597,68 seviyesinden kapatırken, Dow Jones endeksi ise %0,71 kayıpla 38.380,12 seviyesinden günü tamamladı.

Avrupa hisse senedi piyasaları da günü sınırlı kayıplarla tamamladı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,02 puan değer kaybıyla 4.653,85 seviyesine gerilerken, CAC 40 %0,03, DAX %0,08 değer kayıpları ile seansı tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya-Pasifik piyasaları alımların ağırlıkta olduğu karışık seyir izliyor. Çin yetkililerin hisse senetlerindeki son satışları durdurmak için önlemler almasıyla Çin ve Hong Kong hisseleri alıcılı seyir izliyor. Çin menkul kıymetler ve düzenleme komisyonundan yapılan açıklamaya göre, kurumsal yatırımcılara pazara daha büyük çabalarla girme konusunda rehberlik edecek. Çin varlık fonu Central Huijin Investment ETF pozisyonunu artırmaya devam edeceğini açıkladı. Bu açıklamanın hemen ardından Çin sermaye piyasası kurulu, diğer uzun vadeli fonların daha yoğun bir şekilde hisse senedi piyasalarına girmesini destekleyeceğini duyurdu. Kurul halka açık Çin şirketlerinin hisse geri alımlarını artırmasının da destekleneceğini açıkladı. Shanghai endeksi %1,94 alıcılı seyir izlerken, Hang Seng %3,04, Nifty 50 %0,15 ile alıcılı seyir izliyor. Japonya'da ise hane halkı harcamaları Aralık ayında, ekonomistlerin beklentisi olan yüzde 2,1'e kıyasla yıllık yüzde 2,5 düşerek beklenenden zayıf geldi. Söz konusu veri enflasyonun ücretlerin toparlanma hızını geride bıraktığını ve tüketici harcamalarına baskı yapmaya devam ettiğini gösterdi. Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, Japonya Merkez Bankası'nın ücret artışıyla birlikte istikrarlı ve sürdürülebilir enflasyona ulaşmak için para politikasını uygun şekilde yönlendirmesini beklediğini söyledi. Nikkei endeksi ise %0,19 satıcılı seyir izliyor.

ABD vadelilerinde ise hafif toparlanma eğilimi gözleniyor.

Bugün ABD tarafında Fed Üyesi Mester'in konuşması takibimizde olacak. Euro Bölgesi’nde ise AMB’nin 1 yıllık ve 3 yıllık enflasyon beklentisi ile Aralık ayı Perakende Satışlar verisi açıklanacak. Perakende Satışların aylık bazda %1,5 düşüş kaydetmesi bekleniyor. Kasım ayında ise veri %0,3 düşüş yönünde gerçekleşmişti.

Gelecek gündemde neler var?

Çarşamba günü ise ABD’de MBA Mortgage Başvuruları ve Aralık ayı Ticaret Dengesi verisi takibimizde olacak. Aralık ayında Ticaret Dengesi’nin 62,3 mlr dolar açık yönünde gerçekleşmesi bekleniyor. Aynı gün Fed Üyesi Barkin'in konuşması takibizde olacak. Perşembe günü ise ABD tarafında Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları ve Toptan Stoklar final verisi açıklanacak. Aynı gün AMB Üyesi Lane'in konuşması bulunuyor. Cuma günü ise Euro Bölgesi’nde AMB Üyesi Nagel ve Cipollone'nin konuşması takip edilecek.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı