Amerikan Ticaret Odası’nın (AmCham) Çin’de yaptığı son ankete göre, Çin’de iş yapan ABD şirketleri, ülkedeki beklentiler ve ülkenin yatırım hedefi olarak çekiciliği konusunda daha iyimser hale geldi. Ankete katılan şirketlerin yaklaşık yüzde 50’si Çin’i ilk üç yatırım hedefi arasında tanımlıyor ve bu da yatırım önceliklerinde stratejik bir değişime işaret ediyor. Ortaya çıkan rakamlar, önceki yılın anketine göre yüzde beş puanlık bir iyileşme olduğunu gösteriyor. 

Farklı sektörlerde faaliyet gösteren AmCham üyelerinin çoğunluğu, Çin pazarında kalacaklarını ve üretim ve kaynak tedarikini ülke dışına taşıma planlarının olmadığını da söyledi. 

Çin-ABD iş dünyasındaki eğilimleri yıllık olarak yakalamayı amaçlayan 2024 anketi, 343 küresel şirketin yanıtlarından oluşuyor. 19 Ekim - 10 Kasım 2023 arasında gerçekleştirilen ankete göre, başta teknoloji, araştırma ve geliştirme endüstrileri olmak üzere ankete katılan şirketlerin neredeyse tamamı, Çin-ABD ilişkilerinin kendi işletmeleri açısından hayati rolünü vurguladı; yüzde 30’u ise 2024’te bağların daha güçlü olmasını bekliyor. 

Ankette katılımcılar, ABD hükümetinin “retoriğini yumuşatması” ve “etkili, üst düzey diyaloglar sürdürmesi” yönündeki umutlarını dile getirirken, Çin hükümetiyle daha fazla etkileşimde bulunmayı da umduklarını ifade etti.

Çin pazar potansiyelini açığa çıkarma sözü verdi

Bu arada Çin, Ticaret Bakanlığı, yabancı yatırımı desteklemek için bu yıl çeşitli iyileştirmeler yapacak. Ticaret Bakanı Wang Wentao 27 Ocak’ta yaptığı açıklamada, yabancı kişiler için genişletilmiş vergi muafiyetleri ve Çin yapımı ekipman satın alan yabancı kuruluşlar için vergi iadesi uygulayacaklarını duyurdu. Bu hafta ise özellikle imalat ve teknoloji sektörleri için yeni düzenlemeler açıklandı. 

Hibya Haber Ajansı