Çin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Zhang Jun, Ortadoğu'daki durumun soğutulması ve çatışmaların tırmanmasının önlenmesi çağrısında bulundu.

ABD ordusu, 28 Ocak'ta Ürdün'deki ABD askeri üssüne düzenlenen saldırıya karşılık olarak kısa süre önce Irak ve Suriye'deki hedeflere hava saldırıları düzenledi. BM Güvenlik Konseyi dün bu durumu ele almak amacıyla acil toplandı. 

Toplantıda Çinli temsilci Zhang Jun, ABD’nin Suriye ve Irak’a yönelik düzenlediği hava saldırılarında birçok kişinin hayatını kaybettiğini belirterek Çin’in bundan ciddi endişe duyduğunu dile getirdi.

ABD’nin operasyonlarının Ortadoğu’daki şiddet döngüsünü daha da kötüleştireceğini ifade eden Zhang Jun, ilgili tarafları sakin ve itidalli olmaya, BM Şartı’nı ve uluslararası hukuku etkin bir şekilde uygulamaya çağırdı.

Zhang Jun ayrıca, diğer devletlerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesinin önemine dikkat çekerek, yasadışı askeri eylemlerin durdurulması ve bölgedeki gerginliğin daha da tırmanmasının önüne geçilmesi gerektiğini belirtti.

Hibya Haber Ajansı