Bugün ne bekliyoruz? Asya hisse senedi piyasalarında bu sabah alış ağırlıklı bir seyir izlenmektedir. Pekin’in Çin piyasalarını destekleme çabaları ve Asya genelinde pozitif gelen bilançolar Asya’daki risk iştahını desteklemektedir. Çin endeksleri bu sabah dünkü kazançlarını genişletti; Şanghay Bileşik Endeksi %1,17, Shenzhen Bileşik Endeksi %2,52 yükseldi. Erken işlemlerdeki kazancını geri veren Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,11 geriledi. Hong Kong’da işlem gören elektrikli araç şirketlerinin hisseleri, Hong Kong Ticaret Bakalığı’nın yeni enerjili araçların gelişmesine yönelik resmi bir plan yayımlamasından genellikle pozitif etkilendi. BYD ve Nio hisseleri sırasıyla %1,60, %1,34 artarken Xpeng ve Li Auto erken işlemlerdeki kazancını geri vererek sırasıyla %1,05 ve %0,84 düştü. Japonya endeksleri bugün seyretti; Nikkei225 Endeksi %0,15 artarken daha geniş kapsamlı Topix Endeksi %0,33 düştü. Güney Kore’de Kospi Endeksi %1,16, Kosdaq Bileşik Endeksi %0,66 yükseldi. Avustralya Merkez Bankası’nın (RBA) dünkü para politikası toplantısının ardından, S&P/ASX200 Endeksi pazartesi günkü kaybını ikinci güne taşımıştı. Bugün %0,45 yükselişle kaybının bir kısmını geri aldı. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %0,25 yükseldi. Haftaya düşüşle başlayan ABD endekslerinin salı gününü sınırlı bir yükselişle geçmelerinin ardından vadeli kontratlar bugün yatay açılışı işaret etmektedir. Fed’in faiz indirimi patikasındaki belirsizlik sürerken Avrupa piyasaları bu sabah karışık bir açılışa hazırlanıyorlar.

Almanya fabrika siparişleri ve sanayi üretimi verileri

Almanya’da dün sürpriz bir şekilde beklenenden güçlü gelen aralık ayı fabrika siparişleri verisinin ardından bugün aynı döneme ilişkin sanayi üretimi verisi izlenecek. Eylülden kasıma kadar yıllık bazda oldukça sert daralan Almanya sanayi üretimi, kasımda aylık %0,7, yıllık %4,87 azaldı. Aralıkta, kasıma göre daha sınırlı bir aylık daralma beklenmektedir.

Hazine Nakit Dengesi

Yurt içinde, Hazine ve Maliye Bakanlığı (HMB) ocak Hazine nakit gerçekleşmelerini açıklayacak. Aralıkta faiz dışı denge 168,81mlr TL, nakit dengesi 196,96mlr TL açık vermişti. Ocak-aralık döneminde faiz dışı denge toplam 71,11mlr TL, nakit dengesi 625,49mlr TL açık verdi.

Piyasalarda dün ne oldu? Küresel piyasalarda dün Avrupa ve ABD hisse endeksleri pozitif bir görünüm sergiledi. Avrupa’da DAX Endeksi %0,76, FTSE 100 Endeksi %0,90 ve CAC 40 Endeksi %0,65 arttı. ABD tarafında Dow Jones Endeksi %0,40 ve S&P 500 Endeksi %0,25 civarında arttı. Nasdaq Bileşik Endeksi ise yatay alıcılı oldu. Dolar Endeksi (DXY) 104,2 puanda ve EUR/USD paritesi 1,08 seviyesinde işlem gördü. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 7,0bp düşerek %4,09’a indi. Ons altın 2.035USD’de yatay seyretti. Brent petrol de varil başına 78,6USD’den alıcı buldu. (TSİ 21:30) Eurostat’ın aralık ayı verilerine göre Euro Bölgesi’nde perakende satışlar aylık bazda %1,1 ve yıllık %0,8 geriledi. Destatis Almanya’nın aralık ayına ilişkin imalat sektörü sipariş verilerini açıkladı. Buna göre piyasanın aylık bazda %0,1 düşüş beklediği fabrika siparişleri sürpriz biçimde %8,9 arttı.

BIST 100 Endeksi dün 8.751-8.890 puan aralığında işlem gördü. Endeks %1,05 artışla günü 8.869 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 125,51mlr TL olarak gerçekleşti. Kur tarafında ve gram altında yatay fiyatlamalar hâkim oldu. TCMB ocak ayına ilişkin aylık fiyat gelişmeleri değerlendirmesini yayımladı. TCMB’nin değerlendirmesinde yıllık enflasyonun temel mal ve daha belirgin olarak enerjide yükseldiği, diğer ana gruplarda ise gerilediği belirtildi. Gıda grubunda güçlü fiyat artış eğiliminin sürdüğünü ifade eden TCMB; ücret, yönetilen/yönlendirilen fiyat ayarlamaları ve geriye doğru endeksleme davranışının etkisiyle hizmet grubunda aylık enflasyonun belirgin olarak yükseldiğini söyledi. Ayrıca TCMB ocak ayına ilişkin reel efektif döviz kurunu yayımladı. TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru 56,95’e yükseldi. Böylece TL’nin reel değeri mayıs ayından beri en yüksek seviyesini gördü.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler

Hibya Haber Ajansı