AB Parlamentosu, dünyada deniz minerallerinin araştırılmasına açan ilk ülke olan Norveç'in planlarını iptal etmesini talep eden bir kararı desteklemek için evet oyu kullandı. Karar, 34 karşı oya karşılık, 523 olumlu oy desteğinde, büyük çoğunlukla alındı.

Norveçli şirketlerin çıkarmayı umduğu mineraller arasında "pil mineralleri" olarak adlandırılan kobalt, magnezyum, nikel ve bakır yer alıyor. Elektrifikasyonla bağlantılı teknolojide kullanılan hammaddelere talebin yüksek olduğu biliniyor.

Ancak deniz ekosistemine zarar verebilecek olan deniz dibi madenciliği için kullanılan tekniklere yönelik sert eleştiriler de yöneltiliyor.

Loke Minerals, Alength ve Green Minerals dahil olmak üzere bir avuç Norveçli şirket derin deniz madenciliği alanında faaliyet gösteriyor.

Norveç dışında yalnızca Çin ve küçük ada ülkesi Nauru, derin deniz madenciliğine olumlu yaklaşıyor.

Denizden mineral çıkarmak için önde gelen teknoloji, polimetalik nodüller olarak adlandırılan mineral topaklarını deniz tabanından genellikle birkaç bin metre derinlikte emmek için "su altı elektrikli süpürgeler" kullanılmasını içeriyor.

Yumrular kobalt, magnezyum, nikel ve bakır gibi mineraller içeriyor; ancak, aynı zamanda birçok derin deniz türüne de ev sahipliği yapıyor ve bu da onları okyanus ekosisteminin önemli bir parçası haline getiriyor.

Teknoloji, yerel ekosisteme zarar vermenin yanı sıra, dipten gelen tortu bulutlarını da harekete geçirerek diğer bölgelerdeki flora ve faunayı da etkileyebiliyor.

Hibya Haber Ajansı