Çin’de 2023 yılının ortalama sıcaklığı 10,71 derece Celsius oldu. Bu ortalama, Çin Meteoroloji Dairesi’nin iklime ilişkin bir raporuna göre, 1951 yılında ilk kez meteorolojik kayıtların tutulmaya başlamasından bu yana saptanan en yüksek sıcaklık düzeyi.

Çin Meteoroloji Dairesi Ulusal İklim Merkezi Müdür Yardımcısı Jia Xiaolong, küresel ısınma olgusu bağlamında, Çin’in geçen yılki ortalama sıcaklığının son dönemlerin ortalamasını 0,82 derece Celsius aşmış bulunduğunu açıkladı. Jia bu bilgiyi, Beijing’de Çin Meteoroloji Dairesi tarafından düzenlenen bir basın konferansı sırasında paylaştı.

Geçtiğimiz yıl içinde 127 adet meteoroloji istasyonunun tüm ülkede yaptığı günlük sıcaklık kayıtları, bunların daha önce kayda geçmiş günlük sıcaklıklara eşit veya onlardan yüksek olduğunu gösterdi, Sözü edilen rapora göre Çin’de 2023 yılının yağış miktarı 615 milimetre kadar oldu. Bu miktar, hem küresel ortalamanın altında hem de Çin’de 2012'den beri görülmüş ikinci düşük seviye.   

Yine geçen yıl Çin’in çeşitli 37 yağışlı fırtına meydana geldi ve bunlar bazı yörelerde afet niteliğinde taşkınlara yol açtı. Buna karşılık Güneybatı eyaleti Yunnan ise 1961 yılından bu yana en ciddi kuraklığa sahne oldu ve kuraklık kış ve ilkbahar mevsiminde de sürdü.

Hibya Haber Ajansı