Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı’na bağlı olarak önemli araştırmalar yaparak, belgeleri kullanıma sunan Gaziantep Kent Arşivi ve Araştırma Merkezi, yeni serisinin ilk kitaplarını tanıttı.

10 ciltlik bir külliyat olması planlanan Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Devlet Arşivleri Belgeleri Işığında Ayıntab Serisi’nin ilk kitaplarının lansmanı Panorama 25 Aralık Müzesi’nde yapıldı. Lansman toplantısında ayrıca merkezin yılda iki defa çıkartacağı Gaziantep Bellek Dergisi’nin Cumhuriyet’in yüzüncü yılına özel sayısı da tanıtıldı.

Antep’e Gazilik Unvanı verilişinin 103’üncü yıl dönümünde düzenlenen lansmana Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Erdem Güzelbey, Kent Konseyi Başkanı Samet Bayrak, Bellek Dergisi’ne katkı sunan yazarlar ve araştırmacılar katıldı.

Kitaplardaki belgeler kentin geçmişini aktarıyor

Osmanlı Devlet Arşivleri’nde Gaziantep ile ilgili siyasi, idari, eğitim, sosyal, dini konularda yapılan araştırmalar ışığında Gaziantep Kent Arşivi ve Araştırma Merkezi’nin yayınladığı ilk kitap olan Salgın Hastalıklar ve Doğal Afetler, araştırmacılar ve meraklılarına değerli bilgiler sunuyor.

Kitapta o dönemki adı Ayıntab olan Gazi şehirde Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetinde kentte yaşanan salgın hastalık ve doğal afetleri aktaran 126 belgeye yer veriyor. Merkez tarafından yapılan çalışmada resmi belgelerin tam transkripsiyonuna kitapta yer veriliyor.

Hibya Haber Ajansı