Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Doğu Türkistan İslami Hareketi’ne (ETIM) darbe indirmenin Çin’in terörle mücadele konusundaki temel hedeflerinden biri ve aynı zamanda uluslararası toplumun ortak sorumluluğu olduğu bildirildi.

Türkiye’nin İstanbul kentinde yer alan Santa Maria kilisesine 28 Ocak’ta yapılan silahlı saldırıya ilişkin 25 şüpheli yakalandı. Bu kişiler, “silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "tasarlayarak kasten adam öldürme" suçlarından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Ayrıca, şüpheliler arasında Türk vatandaşlığına geçmiş Çin kökenli bir kişinin, Doğu Türkistan İslami Hareketi ve IŞİD ile bağlantılı olduğu bilgisi paylaşıldı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, olağan basın toplantısında söz konusu haberi değerlendirirken şunları söyledi:

“Son yıllarda, Doğu Türkistan İslami Hareketi, ilgili ülke ve bölgelerde gerçekleştirdiği bir dizi terör faaliyetiyle bu ülke ve bölgelerdeki güvenlik ve istikrar için ciddi tehdit oluşturdu.

Terörizm, insanlığın ortak düşmanıdır. Söz konusu haber, Doğu Türkistan İslami Hareketi’nin tehlikeli bir terör örgütü olduğunu bir kez daha kanıtladı. Doğu Türkistan İslami Hareketi’ne darbe indirmek, Çin’in terörle mücadele konusundaki temel hedeflerinden biri ve aynı zamanda uluslararası toplumun ortak sorumluluğudur.”

Sözcü, Çin’in uluslararası ve bölgesel güvenlik ile istikrarı korumak için, içinde Türkiye’nin de bulunduğu uluslararası toplumla terörle mücadele iş birliğini güçlendirmeye hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Hibya Haber Ajansı