Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 45. yıldönümü vesilesiyle karşılıklı olarak kutlama mesajı gönderdi.

Xi mesajında, “45 sene boyunca Çin ve Portekiz, karşılıklı saygı, açıklık ve kapsayıcılık ilkeleri temelinde, dostane istişare yoluyla Macao sorununu çözdü ve kapsamlı stratejik ortaklık ilişkisini oluşturdu. Uluslararası finansal krizlere ve küresel kamu sağlığı tehditlerine el ele vererek karşı koyan iki ülke, işletmeler arasındaki karşılıklı yarara dayalı iş birliğini genişletti, Çin-AB ilişkisinin gelişmesini hızlandırmanın yanı sıra çok taraflılığı savundu, ayrıca Kuşak ve Yol’u beraber inşa etmeye devam ediyor. Portekiz’le olan ilişkilere büyük önem veriyorum. Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa’yla beraber, ikili kapsamlı stratejik ortaklık ilişkisinin derinleşmesine önderlik etmek, iki ülke halkına daha fazla fayda sağlamak, Çin-AB ilişkisinin sağlıklı ve istikrarlı gelişmesini ilerletmek, dünya barışı, istikrarı ve refahına katkılarda bulunmak için çalışmaya hazırım.” ifadelerini kullandı.

Sousa, Portekiz ile Çin arasında uzun mesafenin bulunmasına rağmen, iki ülkenin daima barış içinde bir arada yaşayarak siyasi, ekonomik, kültürel ve sosyal alanlarda dostane temasları sürdürdüğünü dile getirdi. Sousa mesajında şu ifadelere de yer verdi:

 “İki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana, ikili ilişkiler canlı bir şekilde gelişiyor. Macao’nun sorunsuz bir şekilde devir teslimini gerçekleştiren Çin ve Portekiz, Çin-Portekizce Konuşan Ülkeler Ekonomik ve Ticari İş birliği Forumu’nun gelişimini beraber hızlandırmanın yanı sıra, çok taraflı iş birliğini etkin bir şekilde de yürütmektedir. Portekiz, Çin’le beraber dostluğu pekiştirerek, ikili ilişkilerde daha büyük ilerleme kaydedilmesini hızlandırmak için çaba harcamaya isteklidir.”

Hibya Haber Ajansı