GÜNCEL
Giriş Tarihi : 17-01-2023 19:00

Nef Yönetim Kurulu Başkanı Timur: ″Türkiye konut satışında Avrupa'da birinci oldu″

"Başta Avrupa olmak üzere dünyadaki büyük ekonomilerde konut satışları yüzde 30'a varan oranlarda düşerken Türkiye'de 2021'e göre yatay seyretti"

Nef Yönetim Kurulu Başkanı Timur: ″Türkiye konut satışında Avrupa'da birinci oldu″

İSTANBUL (AA) - Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, Türkiye'nin 2022'de 1 milyon 485 bin adetlik konut satışıyla Avrupa birincisi olduğunu bildirdi.

Nef'ten yapılan açıklamada konuya ilişkin değerlendirmeleri yer alan Erden Timur, Türkiye'nin konut satış adedinde Avrupa'da birinci olmasının öneminden bahsetti.

Başta Avrupa olmak üzere dünyadaki büyük ekonomilerde konut satışlarının yüzde 30'a varan oranlarda düştüğünü ancak Türkiye'de 2021'e göre yatay seyrettiğini aktaran Timur, bu gelişmenin iç piyasada talebin çok canlı olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Timur, İngiliz araştırma şirketi Knight Frank'ın son verilerine göre gayrimenkulün en fazla kazandıran yatırım aracı olduğunu kaydederek, değerlenme oranlarına bakıldığında Türkiye'nin büyük şehirleriyle ilk 4'te yer aldığını anlattı.

Yatırım aracı olarak gayrimenkulün en fazla Türkiye'de kazandırmaya devam ettiğini aktaran Timur, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu sebeple talep sürekli dinamik olacak. İkincisi, Türkiye'de 250 alt sektörü de dinç tutması içinde önemli. Dolayısıyla burada arzın tekrar ivmelenmesi üreticilerin tekrar üretime geçmesi daha dikkat edilmesi gereken bir husus. Nitekim 5 yıl öncesine göre ikinci el satışın payı yüzde 50'den yüzde 70'e kadar yükseldi. Birinci el azaldı. 2023'te bu oranın tekrar dengelenmesi çok değerli olacaktır. Yüzde 0,69 faiz oranıyla başlayan sıfır konut kampanyasının 2023'te bu oranın dengelenmesine katkısı büyük olacaktır.

Yabancı konut satışı tarafında da yüzde 15 artış var. Bu toplam satışta yüzde 5'e denk geliyor. Avrupa'ya kıyasla bu oran yarı yarıya düşük. Nitekim Portekiz ve İspanya'da Avrupa ortalamasında yabancıya satış oranı yüzde 10 seviyesinde. Türkiye'ye doğrudan yatırım olarak değerlendirildiğinde yabancıya satışında 2023'te gelir bazında Avrupa’ya yaklaşmasını umuyorum."

ibrahim uyguribrahim uygur