Yasa önerisine göre, bir suç çetesiyle ilişkilendirilen giyim tarzı, bir kişinin aranması için yeterli sebep olabilecek.

Irkçı parti İsveç Demokratları'nın dışardan destek verdiği hükümetin ortaklarından Liberal Partili Martin Melin, tasarı ile ilgili olarak, ''Ortalıkta kopya şapkalarla dolaşan herkes çete suçlusu değil, ancak birçok çete suçlusu kopya şapka takıyor'' diyerek tasarıyı savundu.

Yasa tasarısını hazırlayarak komisyona sunan hükümetin Ilımlı Birlik Partili (Moderate Party) Adalet Bakanı Gunnar Strömmer, düzenlediği basın toplantısında bölge içinde polisin üst arama yapmasına ve araçlarda arama yapmasına izin verilmesi gerektiğini ve çocukların da aranması gerektiğini söyledi.

Yasa tasarısı sınırlı bir bölgede somut bir silahlı saldırı veya patlama riskinin bulunması halinde, polise belirli bir alanda geçici kontrol bölgeleri oluşturma hakkı veriyor.

Polisin kontrol bölgeleri oluşturması için, bölgede suç unsuru riskinin olması gerekiyor ve en fazla iki aylık bir süreyi kapsaması gerekiyor. Ancak bu süre yeni bir kararla uzatılabilir.

Bölge içerisinde polise, somut bir suç şüphesi olmaksızın, silah veya patlayıcı aramak amacıyla kişilerin üstlerini arama ve arabalarda arama yapma hakkı verilmiştir.

Tasarıya göre polisin tüm müdahaleleri belgelemesi gerekiyor. Polis, güvenli bölge kurmaya karar verdiğinde, bu karar hakkında kamuoyunu bilgilendirmek zorunda olacak.

Sosyal Demokratların hukuk politikası sözcüsü Ardalan Shekarabi ise, yasanın yanlış kullanılması durumunda ters etki yaratabileceğini belirterek, ''Polisin daha açık arama yapma olanaklarına ihtiyacı var ancak bu sadece belirli bölgeler için değil İsveç genelinde geçerli olmalı. Belirli alanların mimlenmesine veya uygulandığı bölgelerde polis ile vatandaşlar arasındaki ilişkilerin kötüleşmesine yol açabilir'' diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı