Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, eski Fox News profili Tucker Carlson'un sorularını yanıtladı. Siyasal yorumcular söyleşiyi, ''benzersiz, ama Rusya için iyi hesaplanmış bir röportaj'' olarak değerlendirdi.

ABD'nin Ukrayna'ya verdiği desteği defalarca eleştiren sağcı yorumcu Tucker Carlson, Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlamasından bu yana Vladimir Putin ile röportaj yapan ilk Batılı oldu. İki saatlik görüşme Salı günü gerçekleşti, ancak Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan gece yayınlandı.

Rusya Devlet Başkanı Putin'in, görüşmenin, Ukrayna'ya karşı savaşla ya da Başkan'ın hâlâ adlandırdığı isimle "özel askeri operasyonla" ilgili bölümündeki anahtar sözleri önceki açıklamalarından farklı olmadı: ''Rusya davası uğruna sonuna kadar savaşacaktır.''

Putin ayrıca, Ukrayna ile bir barış anlaşmasının bulunmaması konusundaki bir soruya verdiği yanıtta, ülkelerin barış görüşmelerinin son aşamalarına geldiğini, ancak Ukrayna'nın sonuçta anlaşmalara uymadığını iddia etti.

Putin, Rusya'nın uluslararası çatışmalar ve ilişkiler konusundaki pozisyonunu anlatırken, savaşa katılımı nedeniyle ABD ve Batı'ya ceza verilmesi gerektiğini de vurguladı.

Vilidamir Putin 2022 Eylül ayında Kuzey Akım Doğalgaz Boru Hattı'nın sorumlusunun kim olduğu konusundaki soruya da, Tucker Carlson'u işaret ederek, ''Tabii ki sen (ABD)'' diyerek yanıtladı.

İsveç dış haberler muhabiri Carl Fridh Kleberg, röportajı değerlendiriken, ''Rusya Tucker Carlson'u Batı'da, özellikle ABD'de önemli bir izleyici kitlesine ulaşacak bir kanal olarak görüyor. Putin ve Kremlin'in söyleyeceklerine açık olabilecek, muhafazakar değerlere sahip, en sağda yer alan bir izleyici kitlesinin varlığı söz konusu'' diye konuştu

Hibya Haber Ajansı