Çinli bilim insanları, oda sıcaklığında 700 kez şarj edilebilen bir kalsiyum-oksijen pili geliştirdi. Nature dergisinde yayımlanan makalede, bu yenilikçi güç kaynağının anot olarak kalsiyumu ve hava katodu olarak hizalanmış karbon nanotüp (CNT) tabakasını ve elektrolit olarak kalsiyum bazlı bir çözeltiyi kullandığı belirtiliyor. 

Kalsiyum-oksijen pili, enerjiyi depolamak ve serbest bırakmak için metalik kalsiyum, oksijen ve bir elektrolit arasında yapılan kimyasal reaksiyonlardan yararlanıyor. Bu buluşla gezegende bol bir şekilde bulunan kalsiyum yeni ve uygun maliyetle bir enerji malzemesi haline geldi. Ayrıca kalsiyum-oksijen piller, metalik kalsiyum bazlı piller arasında en yüksek teorik enerji yoğunluğuna sahip ve yüksek enerji depolama potansiyeli sağlıyor. 

Araştırmada, bu pillerin hem düşük maliyetle üretildiğine hem de yüksek enerji yoğunluğu potansiyeli sunduğuna dikkat çekiliyor. Oda sıcaklığında şarj edilebilmesi de kullanım kolaylığı sunuyor. Araştırma ekibi pillerin esnek olduğunu ve büyüyen giyilebilir teknoloji endüstrisine entegre edilebileceğini de kanıtladı.

Hibya Haber Ajansı