Hibya, 'Ekonomi Sohbetleri' programının bu haftaki konuğu Healt Care Business Danışmalık Kurucusu Hüseyin Çelik oldu.

Sohbet havasında gerçekleşen yayında, Türkiye ve dünyadaki sağlık sistemleri konuşuldu.

Moderatör İlkay Arıkan, ülke nüfusundaki yaşlılık nedeniyle hastalık ve sağlık ekonomisi sistemindeki sürdürülebilirliğe dikkati çekti.

Dünyada ve Türkiye’de sağlık sistemlerinin finansman boyutunun yardım ya da sigorta esasına dayalı olduğuna vurgu yapan Hüseyin Çelik, “Yardım esasları devletlerin toplumuna görece dezavantajlı kesimlerine ihtiyaç duyduğunda gerekli sağlık hizmetini sunduğu yapılanmalardır. Ama zaman iş hayatının, ekonominin gelişmesi ile  sağlık teknolojileri ve imkanların gelişmesi ile finansman ihtiyacı arttıkça ve toplumun tüm üyelerine bu sağlık hizmeti sunma ihtiyacı ortaya çıktıkça daha kalıcı finansman yönetmelikleri ortaya çıkıyor.” dedi.

“Amerika sağlık sistemlerinde en kötü örnek”

Çelik, Amerika’nın sağlık sistemlerinin en kötü örnek olduğunu da dile getirerek, “Amerikan sistemi daha sigortacılığın hakim olduğu sonuçta primli sistem ve harcadığı kaynakla elde ettiği sağlık çıtaları kıyaslandığında Amerika’ya dünyanın en başarısız ülke diyebiliriz. Türkiye’ye bakarsak 1974’te Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) kuruluyor. Türkiye’de SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı 2006 yılında Sosyal Güvenlik Reformu ile yine primli sistem çerçevesinde birleştirildi.” diye konuştu.

“Ülkelerin yaşadığı en büyük gerçeklik yaşlanma sorunu”

Ülkelerin yaşadığı en büyük gerçekliğin yaşlanma sorunu olduğunu söyleyen Çelik, “Bu sorun beraberinde sağlık riskinin ve harcamalarının da çok arttığı bir dönemi ifade ediyor. Yaşlılık konusu Türkiye'nin de çok dikkatle üzerinde durması gereken ve bu artan yaşlılıkla birlikte sağlık harcamalarına artış trendini yönetmesi gereken bir alan. Henüz genç bir ülke olmamıza rağmen dünyanın en hızlı yaşlanan ülkelerinden birisiyiz.” ifadelerini kullandı.

 "İlkay Arıkan ile Ekonomi Sohbetleri" yayınının tamamı şöyle:

Hibya Haber Ajansı