Çin Medya Grubu (CMG) tarafından her yıl düzenlenen ve yayınlanan Bahar Festivali Galası bu yıl Cuma akşamı Çin Yeni Yılı arifesinde gerçekleştirildi. Bu vesileyle dünyanın dört bir yanındaki Çinliler aileleriyle birlikte Çin Yeni Yılını karşılamak üzere bir araya geldi.

Çin'in en çok izlenen TV programı olan gala, 1983'teki ilk yayınlandığı günden bu yana bir gelenek olarak devam etmekte. Bu yıl galanın canlı yayını hem izleyici sayısı hem de toplam görüntüleme sayıları bakımından yeni rekorlar kırdı. Gala, 9 Şubat gece yarısı itibariyle 679 milyon izleyiciye ulaşırken, toplam izlenme sayısı da geçen yıla göre yüzde 12,69'luk bir artışla 1.501 milyar kişiye ulaştı.

Galanın mobil izleme için dikey formatı, geçen yıla göre yüzde 57,58 artışla 420 milyon izlenme sayısına ulaştı. Ayrıca, gala ile ilgili sosyal medya tartışmaları 16.052 milyara yükselerek bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 60 artış gösterdi.

Bu yıl galada müzik, komedi, opera ve dövüş sanatları gibi geleneksel sanatlardan sihirbazlık ve akrobasi gibi muhteşem gösterilere kadar çok çeşitli performanslar sergilendi. Ayrıca, izleme deneyimini geliştirmek için genişletilmiş gerçeklik (XR) ve sürükleyici sahne etkileşimi teknolojileri gibi en son teknolojiler de kullanıldı.

Öne çıkan performanslar arasında, yaratıcı Yeni Yıl gelenekleri programı, Ejderha Yılında bol hasat anlamına gelen Çin mutfak kültürünün zenginliğini ve çeşitliliğini öne çıkardı. Çin davul dansı, geleneksel kıyafetler içindeki dansçıların ritmik davul vuruşlarıyla sahneye enerji kattığı bir başka canlı gösteri olarak öne çıktı. Hassasiyet ve spontanlığın dinamik bir karışımı olan koreografi, antik sanat formunu çağdaş bir kutlamada hayata geçirdi.

Bu yenilik temasını sürdüren "Yeni Yıl Brokarları" gösterisi, müziği gelişmiş sanal sentez teknolojisiyle yaratıcı bir şekilde birleştirdi. Antik Çin'den temsili sembolleri büyüleyici bir gösteriye dönüştürerek, karakterlerin doğrudan resimlerden çıkmış gibi göründüğü bir "antik moda şovu" sahneledi. Geleneksel ve modern unsurları iç içe geçirerek, binlerce yıldır varlığını sürdüren kültürel motiflere yeni bir soluk getiren gösteri, Doğu estetiğinin bir vitrini olarak izleyicilerin gözlerini kamaştırdı.

Bu büyüleyici performanslar, bu yılki galanın sanal prodüksiyon (VP) modelini benimseyerek sanal ve fiziksel unsurları ultra yüksek çözünürlükte harmanlayan bir XR ve VP sistemini entegre etmesiyle mümkün oldu. Dinamik storyboard önizlemeleri ve sanal ve gerçek ışık efektlerinin senkronizasyonu gibi yenilikçi çekim teknikleri, sanal ve fiziksel dünyaların sorunsuz bir şekilde birleştiği şaşırtıcı derecede gerçekçi bir alan yaratıyor.

Stüdyo salonunda ilk kez, serbest görüşlü ultra yüksek çözünürlüklü kamera kurulumuyla donatılmış sürükleyici bir sahne etkileşim sistemi kullanıldı. Bu sistem, oyuncuların hareketlerini çeşitli açılardan yakalayarak gösterinin harika anlarını korudu. Gerçek zamanlı işleme için yapay zekâ prodüksiyonu ve artırılmış gerçeklikten yararlanarak, oyuncuları ve sahneyi bir araya getiren görsel bir deneyim yaratıyor.

Galanın öne çıkan bir diğer özelliği de, sıradan insanların hayatlarını zorluklarından mutluluk anlarına kadar yakalayan ve günlük yaşam sahnelerini canlı bir şekilde hayata geçiren ustalıklı hikaye anlatımıydı. Örneğin, internet fenomeni haline gelmiş sıradan insanları galaya katılmaya davet eden "Bahar Şenliği Galası sizi bekliyor" projesi, bu yılki Bahar Şenliği Galası'nın öne çıkan özelliklerinden birini oluşturdu.

Galada çeşitli geçmişlerden gelen kişiler ön plana çıktı. Erişte şeflerinden emekli teknisyenlere, polis memurlarından sporculara kadar farklı mesleklerden insanlar "Bahar Şenliği Galamız" adlı açılış kısa filminde hikayelerini paylaşarak daha parlak bir gelecek umutlarını yeşertti.

Ejderha Yılını kutlamak üzere CGTN, 8 Ocak'ta Loong Yılı Loong Dansı yarışmasını başlatarak dünya çapındaki sosyal medya platformlarında izleyicilere ulaştı. Bu yarışma küresel bir izleyici kitlesini Bahar Festivali'nin kültürü ve festival ruhuyla bağlantı kurmaya davet ediyor ve dans hareketlerinin evrensel dili aracılığıyla farklı topluluklar arasında bir köprü oluşturuyor. Bugüne kadar 68 ülke ve bölgeden katılımcının ilgisini çekmiş ve küresel okuma hacmi 589 milyonu aşmıştır.

Galanın yurtdışı katılımı da bu yıl rekor tazeleyen bir diğer unsurdu; içerik dünya çapında 649 milyondan fazla okundu ve videolar 210 milyon kez görüntülendi. CGTN galayı İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Arapça ve Rusça kanallarının yanı sıra 68 dilde yayın yapan yeni medya platformlarında da yayınladı ve 200 ülke ve bölgede 2.100'den fazla medya kuruluşuyla işbirliği yaptı.

Bu dünya çapındaki çekiciliği yansıtan, altı kıtada 90 şehirde 3.000'den fazla halka açık ekran Bahar Festivali Galasını canlı olarak yayınlayarak dünyanın dört bir yanındaki insanların bu neşeli günde şarkıların ve kahkahaların tadını çıkarırken Çin Bahar Festivali'nin ve Çin kültürüne ait birçok unsurun deneyimlenmesine olanak sağladı.

Hibya Haber Ajansı