Beyaz Saray bu sözleri "dehşet verici ve akıl dışı" olarak nitelendirdi. Trump bu açıklamayı Güney Carolina'nın Conway kentinde, 24 Şubat'ta yapılacak Cumhuriyetçi başkanlık önseçimi öncesinde düzenlenen bir kampanya mitingi sırasında yaptı.

Trump, adı belirtilmeyen bir NATO toplantısı sırasında bir devlet başkanına, kendi liderliğindeki ABD'nin "suç işleyen" hiçbir ülkeyi savunmayacağını söylediğini iddia etti.

"Büyük bir ülkenin başkanlarından biri ayağa kalktı ve 'Peki efendim, eğer ödeme yapmazsak ve Rusya tarafından saldırıya uğrarsak bizi koruyacak mısınız? Trump, "Ben de 'Ödemediniz, borcunuzu ödemediniz mi?' dedim" dedi ve ekledi:

"Hayır, seni korumazdım. Aslında, ne halt istiyorlarsa yapmaları için onları cesaretlendirirdim. Ödemek zorundasın. Faturalarınızı ödemek zorundasınız."

Beyaz Saray sözcüsü Andrew Bates, Trump'ın yorumlarıyla ilgili bir soru üzerine şunları söyledi:

"En yakın müttefiklerimizin cani rejimler tarafından işgal edilmesini teşvik etmek dehşet verici ve akıldışıdır - ve Amerikan ulusal güvenliğini, küresel istikrarı ve ekonomimizi tehlikeye atmaktadır."

NATO, 2022 itibariyle şu anda 31 olan NATO üyesi ülkelerden yedisinin bu yükümlülüğü yerine getirdiğini bildirdi - 2014'te bu sayı üçtü. Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesi bazı NATO üyelerinin ek askeri harcamalar yapmasına yol açtı.

Hibya Haber Ajansı