İsveç Televizyonu SVT'nin ABD muhabiri Fouad Youcefi'ye konuşan Küba'daki Guantanamo'da bulunan "Kamp Adaleti" adlı askeri mahkemenin Basın Sözcüsü Ronald Flesvig, "Cezalarının çekilebilmesi veya evlerine gönderilebilmesi için önce adaletin sağlanması, ardından yargılama yapılması ve karar verilmesi gerekiyor. Ancak o zaman, geri kalan mahkumlarla ilgili ne yapacağınız ve olası bir kapatma hakkında konuşabilirsiniz" dedi.

11 Eylül saldırısına katılmakla suçlanan dört kişi hakkında 2008 yılında dava açıldı. Başlayacak ön duruşmalarda hangi delillere izin verileceği de ele alınacak. Yargılanmasına başlanacak olan dört kişinin savunma avukatları, işkence altında alınan itirafların delil kabul edilmemesini talep ediyor.

Son zamanlarda Guantanamo hapishanesinde fiziki koşulların kötüleşmesine ilişkin eleştirilere dikkat çeken Fouad Youcefi bunun kısmen koruma gücünün değişmesiyle ilgili olduğunu, koruma güçlerinin saldırgan tutumlarının gündeme geldiğini belirtti. Youcefi bu tutsakların geçmişte işkenceye maruz kalmış ve halen bu konuda sıkıntı yaşayan insanlar
olduğuna dikkat çekti.

Guantanamo'da 30 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 16'sı Amerika Birleşik Devletleri'ne yönelik bir tehdit olarak değerlendirilmiyor ve bir kurul onların serbest bırakılmasını veya nakledilmesini onayladı ancak hâlâ oradalar.

Fouad Youcefi, mahkumları kabul etmek isteyen ülke bulmanın zor olduğunu söyleyerek, "Bir kısmı savaştan etkilenen ülkelerden, oraya göndermek mümkün değil, bir kısmının ise pek çok ülkeye kabul edilme imkanı yok. Ve ABD'de bunları ABD topraklarına getirmek yasa dışıdır" dedi.

Guantanamo'yla ilgili tartışmalar uzun süredir devam ediyor.

Dönemin Başkanı Barack Obama 2008 yılında, esir kampının kapatılacağı sözünü vermişti. Donald Trump, bunun aksine, Guantanamo'nun açık kalması yönünde bir başkanlık emri çıkardı, ancak mevcut Başkan Joe Biden Guantanamo'yu kapatmak için çalışıyor

Hibya Haber Ajansı