Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları Ocak ayı TÜFE verisine ilişkin öne çıkan temkinli atmosfer ışığında negatif eğilimli karışık seyir izledi.

Aralık ayında yıllık bazda %3,4 artış kaydeden manşet TÜFE verisinin Ocak’ta %2,9 seviyesine yavaşlama göstererek Mart 2021’den bu yana ilk kez %3 seviyesinin altında gerçekleşeceği öngörülüyor. Manşet verinin dezenflasyonist eğilimin boyutu ve faiz indirimlerinin zamanlamasının netleşmesinde kritik rol oynayacağı düşünülüyor. Ancak çekirdek veriye yönelik öngörüler yıllık bazda yavaşlama eğiliminin çok daha sınırlı kalarak fiyat baskılarında katılık görünümünü sürdürebileceği gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu çerçevede vadeli piyasalarda da, geçen yıl sonundaki 7 faiz indirimi gerçekleşebileceği yönündeki beklentilerin aksine, bu yıl Fed’in en fazla beş faiz indirimine gideceği fiyatlanıyor.

Tahvil faizleri cephesinde, ABD 2 yıllık tahvil faizi %4,47 seviyesinde yatay seyir izlerken, 10 yıllık tahvil faizi %4,18 seviyesine hafif yükseldi. Faiz patikasına ilişkin olarak federal fonlama oranının Mart ayı toplantısında %5,25-5,50 bandında tutulacağına yönelik beklenti piyasalarda %84,5 oranında fiyatlanıyor. Mayıs ayı toplantısında 25 baz puanlık faiz indirimine gidilmesine yönelik olasılık da %57,3 seviyesine yükseldi.

%67’si tamamlanan bilanço sezonuna ilişkin olarak, bu hafta S&P 500 şirketlerinden 61 tanesinin 4Ç23 finansallarının açıklanması bekleniyor. Aralarında Auto Nation, Kraft Heinz, Hasbro ve Coca Cola’nın bulunduğu şirketlerin sonuçlarının ABD’de tüketim sektörünün seyrine ilişkin önemli ipuçları verecektir.

Nasdaq endeksi %0,30 düşüşle 15.942,54’ten kapanırken, S&P 500 endeksi %0,09 değer kaybıyla 5.021,84 seviyesinden günü tamamladı. Dow Jones endeksi ise %0,33 artışla 38.797,38 seviyesinden kapandı.

Hisseler özelinde Salesforce hissesi %1’e yakın düşüş kaydederken, Hershey hissesi Morgan Stanley’in talepteki düşüş sebebiyle yaptığı tavsiye değişikliği sonrası %2’nin üzerinde değer kaybetti. Öte yandan Diamondback Energy hisseleri ise şirketin petrol ve gaz üreticisi Endeavor Energy Partners’ı satın alacağını açıklamasının ardından %6’ya yakın yükseliş kaydetti.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah açık olan Asya piyasalarında ise genel olarak alıcılı seyir görülüyor. Japonya’da açıklanan ÜFE Ocak ayı verisinin BoJ’un gevşek parasal duruşunu destekler tonda gerçekleşmesi sonrasında Nikkei endeksinin alımlara öncülük ettiğini izliyoruz. Veri aylık bazda değişim göstermezken, yıllık bazda %0,2 artışla piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Nikkei endeksi ise %2,68 artışla 38.000 seviyesine yaklaşarak rekor tazelerken, Kospi endeksi de %1 yükseliyor. Nifty ve BSE Sensex endeksleri de sırasıyla %0,45 ve %0,31 artışlar kaydediyor IDX Composite ise %0,93 değer kaybediyor. S&P ASX 200 endeksi de hafif satıcılı seyir izliyor.

ABD vadelilerinde ise hafif satıcılı seyir gözleniyor.

Bugün ABD’de TÜFE ve NFIB küçük işletme iyimserliği verileri takibimizde olacak. Ocak ayı TÜFE verisinin aylık bazda %0,2 artış kaydederek, yıllık bazda %2,9 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Çekirdek verinin de aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,3 ve %3,7 artışlar göstermesi öngörülüyor. NFIB küçük işletme iyimserliği verisi cephesinde de hatırlanacağı üzere Ocak ayı verisi aylık bazda 1,3 puan artışla 91,9 seviyesine yükselmişti. Euro Bölgesi cephesinde de ZEW beklenti anketi açıklanacak. Hatırlanacağı üzere, Ocak ayı verisi aylık bazda 0,3 puan düşüşle 22,7 seviyesine gerilemişti.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de MBA mortgage başvuruları verisine ek olarak, ÜFE revizyonu takimibizde olacak. Hatırlanacağı üzere 2 Şubat haftası verisi haftalık bazda %3,7 artış kaydetmişti. Euro Bölgesi cephesinde de büyüme ve sanayi üretimi verileri izlenecek. 4Ç23’te bölge ekonomisinin çeyreksel bazda GSYH artışı kaydetmediği tahmin ediliyor. Yıllık bazda da %0,1’lik zayıf büyüme kaydettiği tahmin ediliyor. Sanayi üretimi Aralık ayı verisinin de aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,2 ve %4’lük düşüşler kaydetmesi öngörülüyor. Perşembe günü de ABD’de Empire imalat endeksi, perakende satışlar, Philadelphia Fed iş görünümü, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, sanayi üretimi ve NAHB konut piyasası endeksine ek olarak ithalat ve ihracat fiyatları veriler takip edilecek. Empire imalat endeksi Şubat ayı verisinin aylık bazda 31,9 puan artışla -11,8’e yükselmesi öngörülüyor. Perakende satışlar Ocak ayı manşet verisinin de aylık bazda %0,1 düşüş kaydetmesi bekleniyor. Çekirdek veriye yönelik beklenti de %0,2 artış yönünde bulunuyor. Philadelphia Fed iş görünümü Şubat ayı verisinin de aylık bazda 2 puan artışla -8,6’ya yükselmesi bekleniyor. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları cephesinde 10 Şubat haftasına ilişkin verinin 220k seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Devam eden başvurular verisine yönelik piyasa beklentisi de 1,88 mn seviyesinde bulunuyor. Sanayi üretimi Ocak ayı verisinin aylık bazda %0,3’lük ılımlı artış göstermesi bekleniyor. NAHB konut piyasası endeksi Şubat ayı verisinin de 2 puan artışla 46’ya yükselmesi tahmin ediliyor. Fiyatlar cephesinde ithalat fiyatlarının aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,1 ve %1,3’lük düşüşler kaydetmesi bekleniyor. İhracat fiyatlarının da aylık bazda %0,1 gerilemesi öngörülüyor. Asya cephesinde de Japonya’da büyüme verisine ek olarak sanayi üretimi verisinin revizyonu takip edilecek. 4Ç23 öncü büyümesinin yıllıklandırılmış çeyreksel bazda %1,1 büyüme kaydetmesi bekleniyor. Hatırlanacağı üzere sanayi üretimi Aralık ayı öncü verisi de aylık bazda %1,8 artıi kaydederken, yıllık bazda %0,7 gerilemişti.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı