Harran Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ile Yenidoğan Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Ebru Yücesoy Bağdiken, hamilelik sürecinde bebeklerde farkedilebilecek bağırsak hastalıklarından olan Hirschsprung Hastalığı ile ilgili uyarılarda bulundu. Dr. Öğr. Üyesi Bağdiken, anne ve baba adaylarının bebeğin sağlığı ve doğum sürecinin sorunsuz tamamlanıp tamamlanmayacağı konusunda kaygıları bulunduğuna dikkat çekerek özellikle hamileliğin son aylarında bu endişe ve heyecanı arttığını vurguladı.

Dr. Öğr. Üyesi Ebru Yücesoy Bağdiken yenidoğan yoğun bakım ünitesinin önemini belirterek, riskli bebeklere en iyi bakım hizmetinin sunulabilmesi için uzman bir ekip, tanı ve tedavi amaçlı cihazlar ile laboratuvar olanaklarının önemli olduğunu dile getirdi.

Dr. Öğr. Üyesi Bağdiken şunları aktardı:

"Hirsprung hastalığına ait belirtileri gösteren tüm bebekler için ayrıntılı bir muayene ile birlikte kontrastlı kolon grafisi çekimi planlanır. Tüm değerlendirmeler hastalığı işaret ediyorsa ameliyat hazırlığı yapılır. Doğuştan itibaren ince bağırsağın ya da kalın bağırsağın alt kısımlarında bazı sinir hücrelerinin gelişmemesi nedeniyle böyle bebeklerde cerrahi işlem mutlaka uygulanmalıdır. Günümüzde Hirschsprung Hastalığı olan bebeklerin önemli bir çoğunluğu tek seferde yapılan bir ameliyat ile tedavi edilebilmektedir.

Cerrahi müdahale tanıdan hemen sonra en erken dönemde yapılmalıdır. Aksi takdirde bağırsaklar geliştikçe durum zorlaşabilir ve tek seferde ameliyat yapılma ihtimali güçleşebilmektedir. Cerrahi müdahalesi geciken bebeklerde birkaç kez işlem uygulanması bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir ve ebeveynlerin psikolojik olarak yıpranmasına neden olabilmektedir. Ortalama 2-3 saat süren başarılı bir cerrahi müdahale sonrası bebekler 1 hafta içerisinde normal yaşantısına geri dönebilmektedir.”

Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İdris Kırhan ise Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ile Yenidoğan Bilim Dalı’nda önemli tedavilerin gerçekleştirildiğine dikkat çekerek özellikle yenidoğan yoğun bakım ünitesinin riskli bebekler için hayati öneme sahip olduğunu ifade etti.

Hibya Haber Ajansı