Bugün ne bekliyoruz? Asya hisse senedi piyasalarında bu sabah alış ağırlıklı bir seyir hâkim. Japonya’nın ocak ayı üretici enflasyonunun ardından Nikkei225 Endeksi %2,62 artıda 34 yılın zirvesini tazelerken Topix Endeksi %1,81 primli seyretmektedir. Japonya’da ÜFE bir önceki aya göre değişmezken yıllık bazda %0,2 arttı. Güney Kore’de uzun hafta sonu tatilinin ardından işlemler başlarken Kospi Endeksi %1,05, Kosdaq Bileşik Endeksi %2,18 yükseldi. Avustralya’da S&P/ASX200 Endeksi %0,15 düşüşle kayıplarını üçüncü güne taşıdı. Çin piyasası hafta boyunca kapalı olacak. Hong Kong’da işlemler çarşamba günü başlayacak. ABD’de karışık kapanışın ardından vadeli kontratlar düşüşle açılışı işaret etmekte.

ABD TÜFE/ÜFE verileri

Bu hafta küresel piyasaların seyri açısından en önemli gelişme ABD’de sırasıyla bugün ve cuma günleri açıklanacak ocak ayı TÜFE ve ÜFE verileri olacak. Piyasa beklentisi, TÜFE’nin yılın ilk ayında bir önceki aya göre %0,2, yıllık %2,9 arttığı, çekirdek TÜFE’nin aylık %0,3, yıllık %3,8 arttığı yönünde. Aralıkta, TÜFE aylık %0,2, yıllık %3,3 artarken çekirdek TÜFE aylık %0,3, yıllık %3,9 artmıştı. TÜFE, 29 Şubat’ta açıklanacak diğer ABD enflasyon verisi, Fed’in enflasyon hedeflemesi açısından izlediği PCE Fiyat Endeksi için gösterge niteliğinde olması dolayısıyla önem arz etmektedir. Ancak, her iki gösterge de tüketici fiyatları artışında belirgin bir yavaşlamayı işaret etse de henüz Fed’in hedefinin üzerinde. Yıllık TÜFE artışı 1Y22 sonunda %9,1 ile 1981’den beri en yüksek seviyeyi görmüştü. Ardından on iki ay art arda azalarak Haziran 2023’te %3,0’e kadar geriledi. Hazirandan bu yana altı aydır %3,0 ile %3,7 arasında dalgalanıyor. Çekirdek endekste yıllık artış düşüş eğilimini sürdürse de aralıkta %3,9 ile ilk kez %4 seviyesinin altını gördü. Çekirdek PCE tarafında yıllık artış aralıkta %2,9’a gerileyerek hızlı düşüş eğilimini korumuştu. Enflasyon verisinin beklenenden yüksek gelmesi durumunda Fed faiz indirimi beklentilerinin azalmasıyla ABD dolarının bir miktar güçlenmesi ve risk piyasalarında kısa vadeli iştahın azalması beklenebilir. Enflasyonun görece yüksek seyri ve iş gücü piyasasının güçlü seyri de dikkate alındığında Fed’in faiz patikasının net olmaması dolayısıyla -özellikle 1Y24 dönemine yönelik -beklentilerde yüksek bir oynaklık var. Mevcut durumda mart ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına yönelik beklentiler federal fonlama faizinin %84 ihtimalle %5,25-5,50 aralığında kalacağı, %16 ihtimalle 25bp indirimle %5,00-5,25 aralığına çekileceği yönünde. Fed fonlama vadelilerine göre yıl sonuna kadar yaklaşık %32 ihtimalle 125bp, %31 ihtimalle 100bp faiz indirimine gidileceği düşünülüyor. Piyasa ilk faiz artırımının yaklaşık %52 ihtimalle mayıs toplantısında gelmesini bekliyor.

Almanya ve Euro Bölgesi ekonomik güven endeksleri

Bugün Almanya ve Euro Bölgesi’nde şubat ayı ZEW ekonomik güven endeksleri açıklanacak. ZEW endeksi piyasanın Almanya’nın altı aylık görünümüne ilişkin üç aydır, Euro Bölgesi ekonomisine yönelik ise dört yıldır iyimser olduğunu işaret etmektedir.

Yurt içinde cari işlemler dengesi, perakende satışlar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün aralık ayı ve yılın tamamına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini yayımlayacak. Cari işlemler hesabı kasımda 2,72mlr USD açık verirken altın ve enerji hariç cari denge 2,15mlr USD fazla vermişti. Ocak-kasım döneminde cari denge 42,61mlr USD açık verdi.

Ayrıca, bugün, TÜİK’in açıklayacağı aralık ayı perakende satış endeksleri, ciro endeksleri ve dış ticaret endeksleri takip edilecek. Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi yıllık artışı ekimde %13,4 iken kasımda %12,8’e gerilemişti. Perakende satışlardaki artış geçen yılın temmuz ayından beri yavaşlıyor. Aylık artış hızı %1,9’dan kasımda %0,2’ye geriledi.

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin 4Ç23 finansalları açıklanmaya devam ediyor. Bugün salı günü ISCTR, TAVHL, TOASO bilançoları beklenmektedir.

Ayrıca, bugün yurt içinde 4 yıllık TLREF'e endeksli ve 6 yıllık değişken faizli tahviller için Hazine ihalesi takip edilebilir.

Piyasalarda dün ne oldu? Haftanın ilk işlem gününde Avrupa hisse endeksleri pozitif bir görünüm sergiledi. Almanya’da DAX Endeksi %0,65 ve Fransa’da CAC 40 Endeksi %0,55 arttı. İngiltere’de FTSE 100 Endeksi oldukça sınırlı arttı. ABD hisse endekslerinde karışık fiyatlamalar hâkim oldu. Dow Jones Endeksi %0,35 civarında artarken Nasdaq Bileşik Endeksi yaklaşık %0,25 düştü. S&P 500 Endeksi ise yatay satıcılı fiyatlandı. Dolar Endeksi (DXY) 104,1 puanda ve EUR/USD paritesi 1,08 seviyesinde yatay kaldı. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 1,2bp düşüşle %4,17’ye geriledi. Ons altın %0,31 değer kaybederek 2.019USD’ye indi. Brent petrol hafifçe artarak varil başına 81,7USD’den alıcı buldu. (TSİ 21:30) Küresel piyasalarda ekonomik veri akışı sakin seyretti.

BIST 100 Endeksi dün 9.088-9.175 puan aralığında işlem gördü. Endeks %1,42 artışla 9.174 puana yükseldi ve gün içi en yüksek seviyenin hemen altında kapanış yaptı. Endeks’in işlem hacmi ise 139,27mlr TL ile görece yüksek bir düzeyde gerçekleşti. Kur tarafında yatay alıcılı fiyatlamalar görülürken gram altın 2 bin TL’nin altında kalmaya devam etti. TÜİK 2023 Aralık ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre işsizlik oranı 0,1 puan azalarak %8,8 seviyesinde gerçekleşti. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkenin risk primindeki düşüşün sürdüğünü belirterek, ‘Önümüzdeki dönemde ekonomi programımızın müspet yansımalarını enflasyon başta olmak üzere diğer alanlarda net bir şekilde göreceğiz’ dedi.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler

Hibya Haber Ajansı