Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Termoplastik ve Bakım Onarım Hizmetleri A.Ş (BelPlas), Kahramankazan’da kurulan tesislerde park ve bahçelerden topladığı atık plastikleri 20 santimetre ve 1 metre arasında damlama sulama borusu haline getiriyor.

Geri dönüşüm projeleri için Kahramankazan’da kurulan tesis, 1 dakikada 60 metre uzunluğunda boru üretebilirken, toplamda günlük vardiyada 30 bin üretim yapabiliyor.

Başkent genelinde kırsal kalkınmayı artırmak için çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, üretilen damlama sulama borularını çiftçilere ücretsiz olarak dağıtıyor.

Saatte 2 ton pelet üretiliyor

Kahramankazan’da bulunan Ova Fidanlığı’na üretim için bir tesis kuran ABB iştiraklerinden BelPlas AŞ, Başkent genelinde budanmış veya devrilmiş ağaçların parçalarını ve odun artıklarını topluyor. Tesise getirilen ağaç parçaları ve odunlar öğütülerek, toz talaş hâline getiriliyor ve kurutulmaya başlanıyor. Kurutulan talaşlar daha sonra sıkıştırılarak pelet hâline getiriliyor.

1500 metrekare kapalı alana kurulan tesiste, saatte 2 ton pelet üretilirken kereste özelliği taşımayan 10 bin tondan fazla atık odunun dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.

Peletler sosyal yardım alan ailelere ücretsiz dağıtılacak

Büyükşehir Belediyesinin 1 milyon 480 bin metrekarelik alanda hizmete açtığı Hacıkadın Kent Ormanı kış aylarında da misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Yakacak olarak kullanılmak üzere geri dönüştürülen peletler, park içine kurulan çardaklarda bulunan pelet sobalarında yakacak olarak kullanılıyor.

Kahramankazan’daki tesislerde üretilen peletlerin Büyükşehir Belediyesinden sosyal yardım alan ailelere yakacak olarak ücretsiz olarak dağıtılması planlanıyor.

Hibya Haber Ajansı