Estonya Dış İstihbarat Teşkilatı'nın salı günü yayınlanan raporuna göre, Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu tarafından başlatılan ordu reformları, Estonya yakınlarında konuşlanmış Rus birliklerinin sayısını önemli ölçüde artıracak. Bu aynı zamanda Rusya'nın komuta ve kontrolünün Batı ile bir çatışma durumunda başarılı bir şekilde faaliyet göstermesine daha uygun hale getirecek.

VLA'nın yıllık raporunda "Estonya açısından Rusya'nın askeri reformu, önümüzdeki yıllarda Estonya sınırı yakınındaki Rus kuvvetlerinde önemli bir artış anlamına geliyor." Raporda, Rus askeri reformlarının ardındaki hedeflerin, Rus liderliğinin Ukrayna'ya karşı savaş ve Batı'yla çatışmak için ihtiyaç duydukları kaynaklara ilişkin görüşünü yansıttığı belirtiliyor.

VLA'ya göre Rusya'nın hedefinin Baltık Denizi bölgesinde askeri hakimiyet kurmak olması, komuta ve kontrol zincirinin yeniden yapılandırılmasına odaklanan Rus ordusu reform süreciyle ilgili olarak sürmekte olan değişikliklere işaret ediyor.

Liderlik değişiklikleri kitlesel orduyu geri getirecek

VLA yıllığında "reform, ortak stratejik komutanlıkları ortadan kaldıracak ve askeri şubeler ve hizmetlere dayalı bir yapıya geri dönecektir. Daha önce ortak stratejik komutanlıkların parçası olan Pasifik, Karadeniz ve Baltık Filoları yeniden doğrudan komuta altına alındı" deniliyor. Rus Donanması'nın komutanlığı.Geçmiş reformlar sırasında Kuzey Filosu etrafında oluşturulan ortak stratejik komuta feshedilerek düzenli bir yapıya kavuşturuldu.Hava ve hava savunma kuvvetleri artık askeri bölgelere bağlı olmayacak şekilde yeniden düzenlendi. şu anda Rus Havacılık ve Uzay Kuvvetleri'nin komutası altında faaliyet gösteriyor. Askeri bölgeler, bölgesel komutanlıklar olarak yalnızca sınırlı bir role sahip olacak. Rusya'nın ortak operasyonlarının planlanması ve yürütülmesi büyük olasılıkla Genelkurmay veya özel ortak görev gücü personeli düzeyinde gerçekleşecek." denildi.

VLA, "Bir diğer önemli değişiklik, Batı Ortak Stratejik Komutanlığının yerini alacak şekilde 2024 başlarında Leningrad ve Moskova Askeri Bölgelerinin kurulmasıdır. Bu değişim muhtemelen Rusya'nın NATO'ya katılımından sonra Finlandiya'ya yönelik askeri duruşunu güçlendirmeyi amaçlamaktadır." dedi.

Hibya Haber Ajansı