Ocak ayında tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) bir önceki yıla göre %2,9 artması beklenirken %3,1 artmasının ardından, federal fon vadeli işlemleri şu anda Mart ayında faiz indirimi fiyatlamasını tamamıyla çekerken, Mayıs ayında gevşeme ihtimalini de %50'den düşük olarak fiyatlanıyor.

ABD'de tüketici fiyatları Ocak ayında kiralık konut fiyatlarındaki artışın etkisiyle beklenenden fazla yükseldi. Bu yıllık %3,1’lik artış son dört ayın en büyük artışıydı ve güçlü işgücü piyasası (ABD'li işverenler Ocak ayında 350.000'den fazla iş imkanı yarattılar ) ve ekonomik dayanıklılık ortamında gerçekleşti.

TÜFE Aralık ayındaki %0,2'lik artışın ardından geçen ay %0,3 artarken ( %0,2 artması bekleniyordu) kiraların da dahil olduğu barınma harcamaları TÜFE'deki artışın üçte ikisinden fazlasını oluşturdu. Gıda fiyatları %0,4 ile bir yılın en yüksek artışını gerçekleştirdi ve bunda kısmen kış fırtınalarının etkili olduğu belirtildi.

Çekirdek TÜFE olarak adlandırılan gıda ve enerji bileşenleri hariç endeks, Aralık ayında %0,4'lük artışın ardından barınma sektöründeki %0,6'lık artışla desteklendi. Ev sahiplerinin kiralamak için ödeyeceği veya mülklerini kiralamaktan kazanacağı tutarın bir ölçüsü olan mülk sahiplerinin eşdeğer kirası (OER) %0,6 arttı. Bu dokuz aydaki en büyük artıştı ve Aralık ayındaki %0,4'lük artışın ardından geldi. Veri sonrası piyasa yine ikiye ayrıldı.

Umutlu olanlar; Aşırı tepki vermemek ve enflasyonun yeniden canlandığı varsayımına atlamamak önemli, Enflasyon kısmen Fed'in tercih ettiği temel PCE ölçüsü için daha az önemli olan segmentler tarafından yönlendirilirken, ileriye dönük göstergeler bunların önümüzdeki aylarda gevşeyeceğini gösteriyor ve yapılan sadece, TÜFE verisinin ardından faiz indirimi beklentilerini Mayıs ayından Haziran ayına ertelememiz derken,

Temkinli taraf ise; Cuma günü açıklanacak Ocak ayı üretici fiyatları ve OER tarafındaki önümüzdeki aylarda hesaplama kaynaklı beklenen gevşeme yeterli olmaz ve enflasyonun bir veya iki ay daha yüksek kalması devam ederse Haziran ayında faiz indirim beklentisini de veda edebilir ve muhtemelen Eylül ayına odaklanmayı görürüz demeye başladılar.

Dünkü veri sonrası sonuç; Fed yetkilileri neredeyse son 1 aydır " Fed'in enflasyonun yenildiğini söylemek için henüz çok erken olduğunu söylerken” ima ediyorlardı ve dünkü sıcak veri haklılıklarını ima etti.

Fed'in faiz indirimine başlaması için muhtemelen yılın ikinci yarısını beklememiz gerekecek, ancak mesele bankanın bu yıl faiz indirimine gidip gitmemesi değil, bu noktada bu neredeyse kesin. Mesele Ne kadar faiz indirimi olacak? Yıla FED’den 2024’de 160 baz puan indirim beklentisiyle başlayan Vadeli kontratlar şu anda Fed için bu yıl yaklaşık 87 baz puanlık genişleme fiyatlandırılacağına işaret ediyor; bu rakam, veri açıklanmadan önceki 110 baz puandı.

Bu durum, küresel ölçekte büyük merkez bankalarının 2024'te faiz indirimine yönelik agresif beklentiler nedeniyle geçen yılın sonuna doğru güçlü bir yükseliş sergileyen küresel hisse senetleri üzerindeki baskıyı sürdürdü.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi %0,8 düştü ve art arda beşinci gün kayıplara doğru ilerledi. S&P 500 ve Nasdaq vadeli işlemleri yataya yakın işlem görürken, Eurostoxx50 vadeli işlemleri %0,3 kayıp yaşadı.

ABD faiz oranlarının başlangıçta beklenenden daha uzun süre yüksek kalması ihtimali, 10 yıllık Hazine tahvil getirisinin iki ayın en yüksek seviyesi olan %4,3320'ye yükselmesine neden oldu. Tipik olarak yakın vadeli faiz oranı beklentilerini yansıtan iki yıllık Hazine getirisi, iki ayın en yüksek seviyesi olan %4,6730'a ulaştı. Dolar endeksi de 104,81 seviyesinde yani üç ayın zirvesinde.

Manşette öne çıkanlar

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Baş Ekonomisti Philip Lane para politikası açısından atacakları adımın faiz oranlarının düşürülmesi yönünde olacağını, bununla birlikte, bu indirimlerin spesifik zamanlamasının verilere bağlı olacağını söyledi. Lane fiyatların doğru yönde ilerlediğini de belirtti.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Ocak ayı tüketici fiyat endeksi verilerinin, barınma maliyetindeki artışın endeksi ekonomistlerin tahmininden daha fazla yükseltmesine rağmen enflasyonla mücadelede ilerleme kaydedildiğini gösterdiğini söyledi. "Bu sabah açıklanan TÜFE raporu Ocak ayında tüketici fiyat endeksinin yüzde 3.1'e gerilediğini gösterdi. Bu oran 2022 yılının Haziran ayında ulaştığı zirvenin altı puan altında" diye konuşan Yellen, "Aynı zamanda, birçok tahmincinin enflasyonun düşmesi için ihtiyaç duyacağımızı öngördüğü durgunluk henüz gerçekleşmedi" dedi.

Japonya hisse senetleri, beklenenden daha yüksek çıkan ABD enflasyon verilerinin Wall Street'i gece boyunca aşağı çekmesinin ardından Asya-Pasifik piyasalarındaki düşüşlere öncülük etti. Tokyo'da Nikkei 225 endeksi 34 yılın en yüksek seviyelerinden gerileyerek %0,80 düşerken, Topix %1,21 ile daha büyük bir kayıp yaşadı.

ABD'de beklentilerin üzerinde açıklanan Ocak ayı enflasyon verileri, Aralık ayında Fed'in nihayet faiz oranlarını düşürmeye yöneldiği umuduyla başlayan küresel tahvil rallisini bitirdi.

ABD'de enflasyon 2024’ün ilk ayında aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 3,1 olarak tahminlerin üzerinde gerçekleşti. Çekirdek enflasyon da 8 ayın en hızlı artışını kaydetti. Beklentileri aşan veri, Fed'in enflasyonla mücadele patikasının zorlu olacağına ve faiz indirimlerinin kısa sürede başlamayacağına işaret etti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli 3 ayda bir kupon ödemeli devlet tahvili ile 6 yıl vadeli değişken faizli 6 ayda bir kupon ödemeli devlet tahvilinin yeniden ihracında toplam 13,2 milyar TL borçlandı.

TOASO-TOFAŞ 2023 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 15.083.439.000 TL (Önceki 8.562.191.000 TL )

TAVHL-TAV Havalimanları 2023 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 7.530.074.000 TL (Önceki 1.899.087.000 TL )

ULUFA-Ulusal Faktoring 2023 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem karı 503.196.000 TL (Önceki 100.364.000 TL )

ISATR-ISBTR-ISCTR-ISKUR-İş Bankası 2023 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 72.253.773.000 TL (Önceki 61.598.670.000 TL )

BRKVY-Birikim Varlık Yönetim 2023 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem karı 215.975.000 TL (Önceki 149.365.000 TL)

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı