Stockholm, 14 Şubat (HİBYA) – ABD Kongresi Temsilciler Meclisi, ABD İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas'ın Yüksek Mahkeme'de yargılanmasına evet oyu verdi.

Cumhuriyetçiler Alejandro Mayorkas'ı "kasıtlı ve sistematik olarak" ülkenin sınırlarını güvende tutmamakla suçladılar. 1876'dan bu yana ilk kez bir kabine üyesi Temsilciler Meclisi tarafından azil istemiyle suçlanırken, Mayorkas'ın görevine devam edip etmeyeceğine Demokratlar"ın çoğunlukta olduğu Senato karar verecek.

Cumhuriyetçiler'in çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi yalnızca bir oyla (214-213) bakanın yargılanması yönünde oy kullandı. Geçen hafta yapılan oylamada üç Cumhuriyetçi evet oyu vermemeyi tercih etmiş, bu yüzden teklif düşmüştü.

Bakan, rekor sayıda göçmenin sınıra ulaştığı bir dönemde ABD göç yasasına uymamakla ve sınırdaki güvenlik durumu hakkında yanıltıcı açıklamalar yapmakla suçlanıyor.

Oylamanın ardından ABD Başkanı Joe Biden, Cumhuriyetçi siyasetçileri anayasaya aykırı parti siyaseti örneği sergiledikleri ve bunu "tarihin hoş karşılamayacağını" söyleyerek eleştirdi.

Biden açıklamasında ''Cumhuriyetçiler aptalca siyasi oyunlarını oynamak için açıkça dürüst bir yetkiliyi hedef alıyorlar'' dedi. Teklifin Temslciler Meclisi'nde kabul edilmesinin ardından teklif Demokratların çoğunlukta olduğu Senato'da da görüşülüp oylanacak.

 

Hibya Haber Ajansı