Yapılan Genel Kurul sonrası yeniden TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçilen Fatih Yücelik, 66’ncı Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, Türk çimento sektörünün istihdam, yatırım, ihracat, altyapı, teknolojik ilerleme ve sürdürülebilirlik faaliyetleriyle ülke ekonomisine önemli katkı sağladığını vurguladı. Yücelik, “Dönüşüme uyum, alternatif yakıt ve hammadde kullanımı, enerji verimliliği, dijitalizasyon gibi önemli konulara yoğunlaşarak düşük karbonlu üretim noktasında da öncü sektörler arasında yerimizi alıyoruz” dedi.

Çimento sektörünün çatı örgütü TÜRKÇİMENTO, 2023 Faaliyet Yılı 66’ncı Olağan Genel Kurulu’nu Ankara’da gerçekleştirdi. Genel Kurul toplantısının açılışında konuşan TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, “2023 yılında Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük eserim dediği ve milletimizin en önemli kazanımı Cumhuriyetimizin 100. yılını coşkuyla kutladık. 110 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren, Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana ülke kalkınmasında stratejik bir rol oynayan çimento sektörünün temsilcileri olarak, “Temelinde Biz Varız” sözleriyle çıktığımız yolda, bu ülke için gururla durmadan çalışıyoruz” dedi.

6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketlerinin acısının yüreklerde hala devam ettiğini vurgulayan ve “Kaybettiğimiz canlar için üzüntümüzün tarifi yok” diyen Yücelik, “2024 yılına başladığımız ilk günlerde aldığımız şehit haberleri de yine yüreğimizi dağladı” diyen Fatih Yücelik, “2023 yılı Dünyada pek çok gelişmeye sahne olurken, İsrail-Filistin Savaşı’nın başlaması insanlık adına utanç verici bir gelişme oldu. Halen devam eden savaşta masumların katledilmesi bizleri derinden etkiliyor. Umuyorum bu süreç de bir an önce son bulur ve barış ortamı sağlanarak özellikle çocukların geleceği için barış adımları hızla atılır” dedi.

Kur ve maliyet artışı sektörü olumsuz etkiledi

Genel Kuruldaki konuşmasında son dönemdeki ekonomik durum ve sektörle ilgili gelişmeleri de değerlendiren Fatih Yücelik, şöyle devam etti:

“2023 yılında, sektörümüzü yakından ilgilendiren konut satışları, yüzde 17,5 düşüşle 1,2 milyon adet olarak gerçekleşti. Bu satışların yaklaşık yüzde 31’i olan 380 bini ilk satış olarak gerçekleşti. Kredi ile alınan konut satışları da toplam satışların sadece yüzde 14,5’ini oluşturdu. Yabancıya konut satışı ise yüzde 48,1 oranındaki büyük düşüşle 35 bine geriledi. 2023 yılsonunda enflasyon rakamı 2022’ye benzer şekilde yüzde 64,8 seviyesinde gerçekleşti.  2022 sonunda 18,7 olan dolar Türk Lirası kuru ise 2023 sonunda 29,1 TL’ye yükseldi. Kurda ortaya çıkan yüzde 56 oranındaki büyük artış, önce ithal girdi maliyetlerine, oradan da ürünlerin satış fiyatlarına olumsuz yansıdı ve kaçınılmaz şekilde enflasyona etki etti.”

Fatih Yücelik, konuşmasında 2023 yılına ilişkin sektöre ilişkin olarak şu verileri paylaştı:

"Çimento üretimimizin geçen yıla göre yüzde 9 oranında artışla 80 milyon tonun,

İç satışlarımızın ise, yaklaşık yüzde 20 artışla 65 milyon tonun üzerinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz.

İhracat rakamlarına bakacak olursak bir önceki yıla oranla yüzde 28 oranında düşüşle 19,7 milyon tonluk bir dış satış gerçekleştirdik. Bu rakamın 15,7 milyon tonu çimento, 4 milyon tonu klinkerden oluştu.

Ayrıca sektörümüz yine 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 18 düşüşle 1 milyar 265 milyon dolar değerinde dış satış gerçekleştirdi. 

Bu verilerle Türkiye’nin, 2023 yılında ton ve değer bazında tekrardan Dünya ikincisi olduğunu tahmin ediyoruz. 100’ün üzerinde ülkeye gerçekleştirilen ihracatta en önemli pazarlarımız; ABD, İsrail, Suriye ve İtalya oldu."

"2024 yılının daha durağan geçmesini bekliyoruz"

Fatih Yücelik, 2024 yılına ilişkin beklentileri ise şöyle özetledi:

“2023 yılında yaşadığımız deprem felaketlerinin ardından bilindiği üzere kentsel dönüşüm projeleri başta olmak üzere, deprem bölgesinin yeniden inşası planı devreye girdi. Bu nedenle 2023 yılında iç piyasayı canlandıran iç satış artışlarına ilave bir katkının 2024 yılında yaşanmayacağını, dolayısıyla iç satışların 2023 yılına benzer rakamlarda gerçekleşerek 2024 yılının daha durağan geçmesini bekliyoruz. Dış piyasada enerji maliyet artışları ve global piyasalarda yaşanabilecek dalgalanmalar olmazsa sektör olarak bu yıl da hem ihracat hem iç piyasada 2023 yılıyla aynı seviyede tamamlayacağı kanaatindeyiz. Ancak, İran, Irak, Yemen ve yakın coğrafyamızda son günlerde cereyan eden çatışmalara baktığımızda, yeni bir bölgesel türbülansa da hazırlıklı olmamız gerektiğinin farkındayız.”

Türk çimento sektörünün istihdam, yatırım, ihracat, altyapı, teknolojik ilerleme ve sürdürülebilirlik faaliyetleriyle ülke ekonomisine önemli katkı sağladığını vurgulayan Yücelik, “Ekonomik verilerin ötesinde çimento sektörü olarak yeşil dönüşüme uyum, alternatif yakıt ve hammadde kullanımı, enerji verimliliği, dijitalizasyon gibi önemli konular üzerinde yoğunlaşarak düşük karbonlu üretim noktasında öncü sektörler arasında yerimizi alıyoruz” dedi.

TÜRKÇİMENTO, Yücelik ile devam dedi

 Düzenlenen Genel Kurul sonrası yapılan seçimde Fatih Yücelik yeniden Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçildi. Seçimin ardından tebrikleri kabul eden Yücelik; “Sektör olarak ‘Bu ülkenin temelinde biz varız’ diyoruz. Sektörümüzden aldığımız güçle her zaman olduğu gibi birlik ve beraberlik içinde ülkemizi daha ileriye taşımak için durmadan çalışacağız.” dedi.

TÜRKÇİMENTO 66. Genel Kurulu’nda seçilen yeni Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu:

Birlik Üyesi Tüzel Kuruluş

Temsilcisi (Yönetim Kurulu Asil Üye)

AŞKALE ÇİMENTO

Fatih YÜCELİK (Başkan)

ÇİMKO ÇİMENTO

Adil Sani KONUKOĞLU(Başkan Vekili)

LİMAK ÇİMENTO

Nihat ÖZDEMİR (Başkan Yardımcısı)

OYAK ÇİMENTO FAB. A.Ş

Murat İdris SELA (Başkan Yardımcısı)

NUH ÇİMENTO

K. Gökhan BOZKURT (Başkan Yardımcısı)

ÇİMENTAŞ İZMİR ÇİMENTO

Mevlüt Cenker MİRZAOĞLU (Sayman Üye)

AKÇANSA ÇİMENTO

Vecih YILMAZ

ÇİMSA ÇİMENTO

Barış KARAHÜSEYİN

MEDCEM ÇİMENTO

Mehmet Ali CEYLAN

KÇS ÇİMENTO

İrem ÖKSÜZ

GÖLTAŞ ÇİMENTO

Ş. Nihan ATASAGUN

VOTORANTIM ÇİMENTO

Şahap SARIER

BAŞTAŞ ÇİMENTO

Hüseyin Burak AKIN

BATIÇİM ÇİMENTO

Gülant CANDAŞ

SYCS İNŞAAT

Prof. Dr. Yasemin AÇIK

SOMA ÇİMENTO

Musa KEŞAPLI

BURSA ÇİMENTO

H. Nalan TÜZEL

YURT ÇİMENTO

Cem SAK

 

Birlik Üyesi Tüzel Kuruluş

Temsilcisi (Denetleme Kurulu Asil Üye )

FERÇİM ÇİMENTO

Kadir BÜYÜKKARA (Başkan)

ADOÇİM ÇİMENTO

Hasan Tolga KORKMAZ (Başkan Vekili)

VEZİRHAN ÇİMENTO

Emre BİLİM

 

Hibya Haber Ajansı