Yerlikaya açıklamasında, "Arkadaşların 5'inin bir konteyner içinde yer aldığı, 3'ünün bir araç içinde ve aynı bölgede yer aldığı, bir şoför kardeşimizin de kamyon içinde başka bir bölgede olduğu değerlendiriliyor" dedi.

Yerlikaya'nın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

"Maalesef 9 işçimiz kütlenin altında kaldı ve hemen arama kurtarma çalışmaları başladı. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Olayı takiben sahadaki çalışmaları koordine etmek Afet Acil Durum Merkezimizde Sayın bakanımızla birlikte Erzincan milletvekili. 3. Ordu Komutanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcıları, Erzincan Valimiz AFAD Başkanı, Erzincan Belediye Başkanı, Cumhuriyet Başsavcısı ve savcılar, mülki idare amirleri, jandarma emniyet, üniversitelerden bilim insanları çalışmalar  yürüyor.

Şu an itibariyle bölgede AFAD, TSK arama kurtarma JAG, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 339’u arama kurtarma personeli ve diğer görevlilerle beraber 1708 personel görev yapıyor.

İnsan kaynakları ve personel açısından hiçbir ihtiyacımız yok. Yapılan tüm değerlendirmelerde aradığımız arkadaşların 5'inin bir konteyner içinde yer aldığı, 3'ünün bir araç içinde ve aynı bölgede yer aldığı, bir şoför kardeşimizin de kamyon içinde başka bir bölgede olduğu değerlendiriliyor.

100 dönüme yayılmış bir kütleden bahsediyoruz. Bu kütle içinde bir avantajımız var. Araç içinde olan ve konteyner içinde olan demek bizim metal radar tespitleriyle birlikte bu kütleler üzerinde arama yapmaya başladık. Bu radar taramalarıyla bu araçlar ve konteynerle ilgili bir iz alır almaz oraya odaklanıp mesafe almak istiyoruz. 

Arama-kurtarma personelinin çalıştığı yerde heyelan riski yok. Arama-kurtarma çalışmalarının güvenliğinden taviz vermeden çalışmalara devam etmek istiyoruz.

 Duamız temennimiz güzel haber vermek. Bu noktada çalışıyoruz. İnşallah hayırlı haber vermek bizlere nasip olur. Medyamız olayı an be an iletmek için gayret gösteriyor. Teşekkür ediyoruz. Cumhurbaşkanımıza sürekli bilgi veriyoruz ve talimatlarını alıyoruz. 

Aramayı seri yapmamız lazım. Bunun için avantajımız, radarla radarın derinliğine geldiği mesafede bunlara erişebiliriz. Gece-gündüz durmayacağız arama-kurtarma çalışmalarını sürdüreceğiz. Bölgede bin 708 personel görev yapıyor. Bir ihlal var-yok meselesinin izahı ile ilgili idari ve adli soruşturma sürüyor. Savcımız 4 kişinin gözaltına alındığını açıklamış."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ise açıklamasında şunları kaydetti:

Elim kaza nedeniyle şu anda arama-kurtarma aşamasında olduğumuz kardeşlerimize ve onların ailelerine sabır diliyorum. Onlara geçmiş olsun diliyorum.

Dün bu hadise gerçekleştikten hemen sonra harekete geçtik. İlgili kurumlarımız, bakanlıklarımız, oluşturulan kriz masası ile an be an takip ettik. İlk baktığımız konu buradaki işçi kardeşlerimizin bir an önce kurtarılması konusu.

Bu maden 2004 yılından beri işletme ruhsatı olan bir maden. Yabancı bir şirketin operatörlüğünde devam eden faaliyeti var. En son 2021 yılında da çevre ile alakalı izinlerini almış bir firma. Madencilik anlamında denetimleri de yakinen takip edilen bir maden.

En son denetim geçen yıl ağustos ayında yapılmış durumda. Kazaya neyin sebebiyet verdiği ile alakalı araştırmalarımız devam ediyor. Biraz zamana ihtiyacı var konunun. Daha sağlıklı bir bilgi verilmesi açısından."

Hibya Haber Ajansı