“Bizden iki kat fazla bütçe almalarına rağmen çöp projelerde kullandılar”

Toplantıda geçmiş yıllarla olan bütçeyi kıyaslayan Yavaş, “2014-2018 yılları arasında 279 milyar bütçe kullanmışlar. 2019-2023 yıllarındaki bizim kullandığımız bütçe 176,5 milyar. Yani 8,9 milyar dolar bizden önceki bütçe, 6 milyar dolar bizim kullandığımız bütçe. Ayrıca 2023 bütçesini hazırlarken EYT çıkmayacak denilmişti. Daha sonrasında EYT çıktı ek olarak ve biz 1 miyar 900 TL EYT’ye ödedik. 6 Şubat depremindeki destek çalışmaları kapsamında ise 600 milyon harcama yaptık. ASKİ’de 1,6 dolardan 0,70’e düşürdük su ücretini ve ayrıca öğrenci evlerine yüzde 50 indirimli ve sosyal yardım alan ailelere ve depremzedelere ise 10 metre küpü 1 TL su tarifemiz. Bizden iki kat fazla bütçe kullanmalarına rağmen bütçeyi çöp projelerde kullandılar” ifadelerini kullandı.

Ulaşım noktasına da değinen Yavaş, “Otobüs biletleri ortalama 1 dolara satılırken şu anda 0,50 dolar ve halk ucuz binsin diye biz halk otobüslerini destekliyoruz. Yoksa zam yapmamız gerekecek. Otobüsler ise en son 2013’te alınmış. Biz gelir gelmez 400 tane otobüs aldık. Toplu taşımanın bizim dönemizde asgari ücretteki payı yüzde 14’ten yüzde 7’ye düştü” dedi.

 “Çiftçinin tekrar tarıma dönmesi için destek olmalıyız”

Önümüzdeki savaşların kıtlık üzerinden gıda ve su savaşlarına dönüşeceğinden bahseden Yavaş, “Çiftçinin tekrar tarıma dönmesi için destek olmalıyız” diyerek çiftçilere verdikleri destekleri şu şekilde anlattı:

“Kırsal Kalkınmada bir Başkent Modeli uyguluyoruz. Gebe Anadolu Mandası desteği veriyoruz. Arıcılık Akademisi kurduk. Gebe Düve ve Teke Desteği veriyoruz. Tarımsal sulama borusu hibesi verdik. Buğday tohumu desteği, Mercimek tohumu dağıtımı, nohut tohumu, ücretsiz suni tohumlama, mazot desteği ve sebze fidesi desteği verdiğimiz desteklerden bazıları. Başkentte çiftçilerimizin yüzde 77’sine destek verildi. Görüyoruz ki destek olunca çiftçiler de çalışmaya devam ediyor.”

Hibya Haber Ajansı