Bakan Ersoy'un konuşmasından bazı satır başları şöyle:

"Afrodisias’ta ilk keşif ve araştırmalar 18.19. yüzyıllarda seyyahlar tarafından gerçekleştirilmiştir. 1904 yılında ise ilk kazı çalışmaları başlatıldı.

Aralıklarla devam eden bu kazı çalışmalarının ardından ilk sistemli kazılar ise 1961 yılında Prof. Dr. Kenan Erim tarafından sürdürülmüştür. 1991 yılından bu yana  da ABD’den Prof. Dr. Ronald Smith tarafından yürütülmektedir.

120 yıllık süreç içerisinde Afrodisias’ta yapılan kazılar sonucunda antik kentin sadece yüzde 12 ‘si kazılabilmişti. Heykeltıraşlık ekolü ile tarihte iz bırakan Afrodisias kenti 9 Temmuz 2017’den bu yana UNESCO Dünya Listesi’nde yer almaktadır.

Afrodisias’taki Bazilika kenti en büyük kapalı binasıydı. Devasa giriş sütunlarını ayağa kaldırma çalışmalarını 2023 yılında tamamlamış, binanın cephesinde Diokletianus’un Tavan Fiyat Fermanı’nı sergilemiştik .

Şimdi ise hazırladığımız yeni projeyle binanın kalan kısmında kazı yapacak mozaiklerin konservasyonunu tamamlayacak ve sütunları ayağa kaldırarak yapının ziyaretler tarafından algılanmasını paylaşacağız.

Tekrar toprak altında kalan Gymnasium’u kazarak yapıyı tekrar ortaya çıkaracak ziyaretçi güzergahına alternatif oluşturacağız."

Hibya Haber Ajansı