ABD TÜFE rakamının piyasalarda yarattığı dalgalanmanın ardından varlık fiyatlarının hem yurt içinde hem de yurt dışında daha dengeli bir görünüm sergilemeye başladığını görüyoruz. Ancak Fed’in ilk faiz indiriminin zamanlamasına yönelik belirsizlikler sürdüğü için kısa vadede makroekonomik verilere olan hassasiyetin yüksek kalmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz. TÜFE ile aynı ölçekte etkiler beklemesek de bugün ABD’de perakende satışlar, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, Philadelphia Fed endeksi ve New York Fed imalat endeksi gibi veriler yakından takip edilecektir. Yarın ise ABD ÜFE rakamı yurt dışında haftayı kapatırken piyasaların odaklanacağı konu başlıkları arasında yer alacak.

TL: USD/TL’nin görünümünde anlamlı bir değişim gerçekleşmezken ayın başından bu yana yaşanan yükseliş %1,3 civarında bulunuyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri ortalaması ile kıyaslarsak bunun TL’deki değer kaybını medyan seviyeye yakın tuttuğunu söyleyebiliriz.  Enflasyonda yukarı yönlü hareket alanı korunduğu için TL’nin sınırlı kayıplarına devam etmesi sürpriz olmayacaktır. Öte yandan bu ay 200 milyar TL iç borç servisine karşılık toplamda 250 milyar TL iç borçlanma hedefleyen Hazine bu hedefinin yaklaşık olarak 80 milyar TL'sine ulaşmış durumda. Bu hafta başka ihale bulunmazken gelecek hafta gerçekleştirilecek 6 ihraç ile borçlanma programı tamamlanmış olacak.

Borsa İstanbul: Altı haftadır arka arkaya değer kazanan Borsa İstanbul iyimser görünümünü korusa da kuvvetli yükselişin ardından haftalık bazda yatay seyrediyor. Yılın başından bu yana değer kazanımı %20’nin üzerinde seyreden endeksin yurt dışı borsalara kıyasla çok daha güçlü bir performans sergilediğini düşünürsek yaşanan ivme kaybının büyük resimde anlamlı bir bozulma yaratmadığını düşünüyoruz. Özellikle 8890 puanın üzerinde kalındıkça teknik görünümde de belirgin bir değişim gerçekleşmeyecektir. Önceki gün olduğu gibi yaşanan kısa süreli düzeltmeleri ise aşırı alım bölgesinde seyreden endeks üzerindeki tansiyonu azaltması adına önemli buluyoruz.

Kaynak: Ünlü & CO

Hibya Haber Ajansı