ABD’de perakende satışlarının Ocak ayında otomobil bayileri ve benzin servis istasyonlarındaki düşüşlerin etkisiyle %0,8 düştüğünü görülmesi ( son 10 ayın en keskin düşüşünü yaşadığını gösterdi ve %0,1'lik küçük düşüş beklentilerini boşa çıkardı) Fed'in önümüzdeki aylarda faiz indirimine başlayacağı umutlarını besleyince, yatırımcıların Salı günü hisse senetlerini düşüşe geçiren beklenenden daha sıcak enflasyon verileri konusunda daha az stres yaşamasına neden oldu ve CME Group'un FedWatch’ına göre, Mayıs ayında en az 25 baz puanlık faiz indirimi yönündeki beklentiler % 40'a yükselirken, Haziran ayı için oranlar % 79'da kaldı. Tüm bu gelişmelerde tam da Atlanta FED Başkanı Raphael Bostic’in, ABD merkez bankasının enflasyon baskılarını azaltmada önemli ilerleme kaydettiğini ancak devam eden risklerin faiz indirimi çağrısı yapmaya henüz hazır olmadığı anlamına geldiğini açıklamasından sonra gerçekleşti.

Bugün açıklanacak olan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) raporu ekonomi hakkında daha fazla ipucu sağlayacak. Faiz beklentilerindeki yeniden konumlandırma ile %0,4 kayıpla 104,36 seviyesinde işlem gören doları baskıladı.

ABD Hazine tahvilleri, hafta başında beklenenden yüksek gelen TÜFE rakamlarından kaynaklanan kayıplarının bir kısmını telafi etti. Gösterge 10 yıllık tahvillerin getirisi, bir gecede 3 baz puan düştükten sonra çok az değişiklik göstererek %4,2496 seviyesinde kaldı. ABD İki yıllık Hazine tahvil getirileri 2 baz puan yükselerek %4,5930'a yükseldi ve hafta boyunca 10 baz puan arttı.

Petrol fiyatları bir önceki seanstaki yükselişin ardından Cuma günü karışık bir seyir izledi. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) dün bu yıl talep büyümesinin yavaşladığını işaret etti. Brent %0,2 düşüşle 82,73 dolara ve ABD ham petrolü %0,1 düşüşle varil başına 77,98 dolara geriledi.

Dün açıklanan ve Japonya ekonomisinin zayıf tüketim ve sermaye harcamaları nedeniyle geçen yılın son çeyreğinde beklenmedik bir şekilde resesyona girdiğini gösteren verilerin ardından, Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda bu sabah yaptığı açıklamada, merkez bankasının, enflasyon hedefine sürdürülebilir bir şekilde ulaşıldığında, negatif faiz oranları da dahil olmak üzere çeşitli parasal genişleme önlemlerini sürdürüp sürdürmeyeceğini inceleyeceğini söyledi.

ABD perakende satışlarındaki büyük düşüşün Haziran ayında faiz indirimi olasılığını yeniden canlandırmasının ardından Wall Street'teki canlılığın da etkisiyle MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi 0,3 yükseldi ve haftalık %1,4 yükselişe doğru ilerledi. Nikkei %1,4 artışla 38.678 puana yükseldi; bu, Japonya'nın sözde "balon ekonomisi"nin zirvesine işaret eden 1989'daki tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 38.957 puana çok yakın bir nokta. Endeks bu hafta %4,8 artışla art arda üçüncü haftasını kazandı ve yılbaşından bugüne kazançları %15,6 gibi şaşırtıcı bir seviyeye getirdi.

Nomura, Japonya'daki deflasyonun sona ermesi, küresel yatırımın Çin hisse senetlerine bağımlılıktan uzaklaşması ve Japon kurumsal yönetimindeki iyileşme gibi nedenleri öne sürerek Nikkei'nin yıl sonuna kadar 40.000 puana ulaşacağını tahmin etti.

9185 destek seviyesinin üzerinde kaldıkça yükseliş trendinin gücünü korumasını beklediğimiz BIST 100 endeksinin haftanın son işlem gününe alıcılı başlamasını beklerken, dolar bazlı grafiklerde direnç noktası olarak gördüğümüz (305$) 9400 seviyesini gün içi hareketlerde ilk direnç olarak takip edeceğiz.

Bu seviyenin aşılabilmesi halinde dolar bazlı grafiklerde Eylül ve Ekim 2023 de test edilen ve sonrasında satışların geldiği noktalar olan (311.50$, 312.85 $) 9600 ve 9650 bandı üst dirençler olarak hedeflenebilir.

Manşette öne çıkanlar

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, "Enflasyonun hızını yavaşlatma konusunda önemli ve memnuniyet verici bir ilerleme kaydettik. Benim beklentim, enflasyon oranının düşmeye devam edeceği, ancak piyasaların para politikasının olması gerektiğine işaret ettiği hızdan daha yavaş olacağı yönünde" dedi. Atlanta Fed'in GDPNow modelinde, ABD'nin 2024 yılı dördüncü çeyrek dönemine ilişkin GSYH tahmini düşüş gösterdi.

Atlanta Fed GDPNow modelinde, ABD ekonomisi için 2024 yılı ilk çeyrek döneme ilişkin GSYH tahmini yüzde 3,4'ten yüzde 2,9'a indi.

ABD Çalışma Bakanlığı, işsizlik maaşı başvurularına ilişkin haftalık verileri açıkladı. Buna göre, ülkede ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı, 10 Şubat ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 8 bin kişi azalarak 212 bine düştü. Piyasa beklentilerinin altında gerçekleşen başvuru sayısının 220 bin olacağı öngörülüyordu.

Bankacılık sektörünün kredi hacmi, geçen hafta 67 milyar 879 milyon lira artarak 12 trilyon 8 milyar 987 milyon liraya yükseldi. Tüketici krediler tutarı da 9 Şubat itibarıyla 5,8 milyar lira artışla 1 trilyon 538 milyar 994 milyon liraya yükseldi.

Bankacılık sektörünün kredi hacmi iki ayın en yüksek büyümesini yaşarken ticari kredi faizi de 2003 yılından beri en yüksek seviyesine ulaştı. Taksitli ticari krediler 9 Şubat haftasında yüzde 1,7 yükselişle 1 trilyon 343 milyar 457 milyon 536 bin liraya yükselirken faizleri de yüzde 54,4 olarak kaydedildi.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Kazuo Ueda, enflasyon hedefine istikrarlı, sürdürülebilir olarak ulaşıldığında, negatif faiz oranları da dahil olmak üzere çeşitli parasal genişleme önlemlerini sürdürüp sürdürmeyeceklerini inceleyeceklerini söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) brüt rezervlerinde erime 9 Şubat haftasında da devam etti. TCMB verilerine göre brüt rezervler 9 Şubat haftasında 134,9 milyar dolara geriledi. Bir önceki hafta brüt rezervler 135,4 milyar dolar seviyesindeydi.

Ekonomi yönetimi kur korumalı mevduatlara karşı birçok önlem açıklarken, son veriler kur korumalı mevduat tarafında düşüş ivmesinin yavaşladığına işaret etti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre kur korumalı mevduatlar 9 Şubat haftasında 14,8 milyar TL düşüşle 2,36 trilyon TL'ye geriledi. Böylelikle son haftaların en yavaş düşüşü kaydedildi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, satın alma gücünün zayıflaması ve yüksek faiz oranlarının kredileri azaltmasıyla Euro Bölgesi'nde bu yılki ekonomik büyüme beklentisini yüzde 0,8'e indirdi.

AKSA-Aksa Akrilik 2023 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 1.651.981.000 TL (Önceki 3.422.038.000 TL )

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı