Resmi verilere göre, Çin’in merkezi olarak yönetilen kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT) 2023 yılında yatırımlarını genişletti. Devlet Konseyi Devlet Varlıkları Denetleme ve Yönetim Komisyonu’na (SASAC) göre, merkezi KİT’lerin toplam yatırımı geçen yıl yıllık yüzde 6,9 artışla 6,2 trilyon yuan (873 milyar ABD) olarak gerçekleşti.

2023 yılında bu şirketlerin gayrimenkul dahil sabit varlık yatırımları, yıllık yüzde 11,4 artışla 5,09 trilyon yuan’a yükselirken, yurt dışı yatırımları ise yıllık yüzde 15,5 artış kaydetti. SASAC’a göre, dönem boyunca merkezi KİT’lerin stratejik gelişmekte olan sektörlere yaptığı yatırımlar, yüzde 32,1 oranında hızlı bir büyüme göstererek 2,18 trilyon yuan’a ulaştı ve bu toplamın yüzde 35'inden fazlasını oluşturdu.

Öte yandan Devlet Daireleri Ulusal Yönetimi, devlet kurumlarında enerji tasarrufu sağlayacak yeni bir planı uygulamaya sokacak. Bu plan, kamu kurumlarının enerji tüketim yapısını optimize etme, fosil yakıtların kullanımının azaltılması ve yeni enerji ve teknolojilerin uygulamaya sokulması gibi temel alanlara öncelik tanıyacak biçimde tasarlanacak. Plan, enerjinin yanı sıra su tüketimini ve yiyecek israfın azaltmak, atıkların geri dönüşümünü sağlamak amacıyla sistemlerin kurulmasını da içeriyor. 

Hibya Haber Ajansı